ГоловнаКультура
Спецтема
Каннский кинофестиваль

Україна була сірою зоною в сфері світового кіно, - експерт

Зараз з'являється інформація про український кіноринок.

Україна була сірою зоною в сфері світового кіно, - експерт
Фото: www.arthousetraffic.com

Поява України на карті світового кінематографа відбувається поступово, не всіх успіхів можна досягти за раз. Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua в Каннах розповів Денис Іванов, директор Одеського міжнародного кінофестивалю.

"Український павільйон є - це вже хороша заявка. Дуже багато колег, з якими ми зустрічаємося, зізнаються, що раніше Україна була сірою зоною, в якій незрозуміло що відбувалося. Нині ситуація починає бути зрозумілою для оточуючих: з'явилися матеріали про існування кіноринку, кількість кінотеатрів, українські фільми беруть участь у низці кіноринкових показів, у Short Film Corner, наприклад. Учора відбувався пітчинг, на якому, кажуть, були представлені дуже цікаві українські проекти, які теоретично можуть претендувати на якусь ко-продукцію", - сказав він.

"Це дуже тривалий процес пошуку свого місця, його відстоювання. Україна зараз увійшла в кілька бюлетенів, що представляють кіно Європи. Держкіно увійшло в Fund Book - це така Біблія, якою користуються продюсери з усього світу. Що далі, то більше потрібно ділитися інформацією - це дуже важливо. З кожним роком в українському павільйоні все більше і більше відвідувачів. Але їх має бути в сотні разів більше для того, щоб відбулося щось кардинальне".

Нагадаємо, на Каннському кінофестивалі працює міжнародний кіноринок, де представлено національний український павільйон. У рамках його роботи заплановано проведення кількох презентацій української кіноіндустрії.

Також у Канни поїхала українська делегація, учасники якої не тільки займаються презентацією української кіноіндустрії, але і відбирають фільми для вітчизняних кінофестивалів і кінопрокату.

"Канни - одна з останніх точок відбору програм для ОМКФ - і конкурсної, і позаконкурсної, - говорить Денис Іванов. - Про конкурсну програму поки нічого не можу сказати - ми ще її окремо будемо оголошувати. А щодо позаконкурсної можу сказати, що фільми, які нині входять до топ-5 за очікуваннями на призи, всі потраплять на Одеський кінофестиваль. Серед них і "Любов" Ханеке, і "Полювання" Вінтерберга, також вдалося тут домовитися про показ фільму Вуді Аллена "Римські канікули" - в рамках гала-прем'єри, фільму "Духлесс" із Росії і так далі. Відбір іще триває, я думаю, що вийде доволі сильна позаконкурсна програма: будуть фільми, які люблять глядачі, і які мають культурну вагу".

Що стосується, компанії "Артхаус Трафік", яка займається прокатом авторського кіно в Україні, то вона поки що не уклала остаточних угод. "Ми ще доглядаємо фільми, говорити про укладення угод поки що не доводиться - це доволі тривалий процес. Але плануємо випустити в прокат альманах "7 днів у Гавані" (позаконкурсна програма Канн, - прим.), Також фільм Софі Лелюш "Париж-Мангеттен" вийде в широкий прокат, і картина "Іскра життя" Алекса де ла Іглесіа, показ якої пройшов на кіноринку - ми повинні в рамках роботи тут закрити цю угоду", - поділився планами Денис Іванов, директор "Артхаус Трафік".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram