ГоловнаКультура

Російське кіно знімуть коштом українського бюджету?

Зі зйомок українсько-російського фільму пішла українська команда.

Російське кіно знімуть коштом українського бюджету?
архивное фото

Картину "Алмазний хрест", яку на 31% профінансували з українського бюджету, російські продюсери змінюють без узгодження з режисером і сценаристом. Це стало причиною конфлікту між російською та українською сторонами й обернулося тим, що український режисер і сценарист Сергій Маслобойщиков відмовився від участі у зйомках фільму.

На створення цієї картини Держкіно пообіцяло виділити 12 млн гривень.

"Алмазний хрест" - фільм про святого старця, архієпископа Сімферопольського - мли знімати в українсько-російській ко-продукції. Між російською стороною і українською виник конфлікт, унаслідок якого з проекту пішов режисер і сценарист фільму Сергій Маслобойщиков.

В ексклюзивному коментарі

LB.ua Сергій Маслобойщиков розповів про причини цього кроку.

"Я не сприймаю жодних заздалегідь скроєних доктрин. Коли працюю над фільмом, мене передусім цікавить людина у всій своїй складності, її драматична доля. Сама робота над матеріалом здатна відкрити таємницю, дати можливість доторкнутися до невідомого життя, наблизитися до його розуміння. Я намагаюся спиратися на історичну правду, а не керуватися заготовленими підказками продюсерів, як саме мені слід зображати той чи інший момент із житті героя, зважаючи на вимоги замовника", - сказав він.

"Московським продюсерам здавалися неправдоподібними самі історичні факти. Складні мотивації вчинків героя, на їхню думку, слід було замінити спрощеними і примітивними, - пояснив Сергій Володимирович причину конфлікту. - Після того як я пішов із проекту, нічого з історичних матеріалів, які я зібрав протягом фільму, не було затребувано продюсерами і новими авторами для переробки сценарію (його тепер активно переробляють). Очевидно, це їм не потрібно, а потрібна задана картинка замість життя".

У підсумку, за словами режисера, "усе звелося до тези одного неназваного дистриб'ютора: "Глядач приходить у кіно тільки з трьох причин: розважатися, розважатися і розважатися".

Умови ко-продукції передбачають, що до зйомок картини буде залучено певну кількість українських кінематографістів. За словами Сергія Маслобойщикова, хоча він нікого не "тягнув" за собою, після його відходу зі знімальної групи українців залишився тільки оператор. Зараз, повідомляє він, "продюсери, за моїми відомостями, намагаються відновити цей баланс за рахунок українських акторів, які гратимуть епізодичні ролі, оскільки всі головні ролі грають російські актори".

Окрім того, оскільки "Алмазний хрест" став одним із проектів, які отримали фінансування на 2011-2012 роки, сценарій фільму повинно затвердити Держкіно. Але після того, як із проекту пішов режисер і сценарист, із яким фільм виграв державний пітчинг, невідомо, наскільки фінальна версія картини буде відрізнятися від заявленої на конкурс.

"Я думаю, що фільм буде зовсім іншим, унаслідок діаметральної протилежності підходів і методів", - упевнений Сергій Маслобойщиков.

У Держкіно поки що ніяк не прокоментували ситуації, що склалася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram