ГоловнаБлогиБлог Юлії Орлової

Книжковий жовтень: ювілей, лауреати та мовчазна акція

Одразу три визначні події для літературного світу відбулися цього року в жовтні. Перша — це вручення Букерівської премії з літератури. Букера та грошовий приз у сумі 50 тисяч фунтів стерлінгів отримала Анна Бернс за роман «Молочник». Письменниця з Північної Ірландії стала першою громадянкою цієї країни, яка здобула таку престижну нагороду.

Другою подією стало вручення Альтернативної Нобелівської премії. Офіційну Нобелівку Шведська академія цього року не вручала через скандал. Тому понад 100 журналістів, письменників і діячів культури сформували Нову академію Швеції й присудили власну нагороду французькій романістці з Гваделупи Маріз Конде за твір «Я, Тітуба: чорна відьма із Салема».

Третьою знаковою подією осені стало 70-річчя книжкового ярмарку у Франкфурті. Франкфурт-на-Майні недарма називають книжковою столицею Європи. Саме тут щорічно відбувається один із найдавніших та наймаштабніших книжкових ярмарків світу. Видавці, автори, критики та перекладачі з різних куточків світу з’їжджаються до Німеччини презентувати свої напрацювання, спілкуватися з колегами, укладати контракти з продажу та придбання прав на книжкові твори.

Проти минулого року захід відвідали набагато більше учасників. Свою книжкову продукцію на національних стендах представляли 109 країн світу. Почесним гостем ювілейного ярмарку цьогоріч стала Грузія. На українському стенді можна було ознайомитися з виданнями для дітей і дорослих 16 вітчизняних видавництв. Завдяки зусиллям Інституту книги та Міністерства культури України оформлення стенду та програма нашої країни цьогоріч були дуже сучасні й емоційні. Інтерактивні фігури й віртуальна реальність, зручне та креативне зонування простору, зустрічі з українськими письменниками й ілюстраторами та поважними науковцями з провідних вишів світу...

Провідною темою Франкфуртського ярмарку були права людини. Тому однією з найочікуваніших подій стала зустріч з уповноваженим Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим, біографічну книжку якого тогоріч випустило видавництво Vivat.

На українському стенді відбулися читання на підтримку Олега Сенцова та інших політв’язнів. Під час ярмарку представники української делегації взяли участь у мовчазній акції протесту біля стенду РФ.

Для нашого видавництва цей ярмарок став дуже продуктивним. Ми провели понад тридцять зустрічей і найближчим часом зможемо потішити українського читача цікавими світовими бестселерами та якісною популярною літературою. Пишаємося тим, що видані нами проекти — як письменницькі, так і ілюстраторські — зацікавили іноземних колег. Також нам удалося налагодити співпрацю з франкфуртською суботньою школою «Сонечко», і відтепер українські діти зможуть під час навчання знайомитися з книжками нашого видавництва.

За даними організаторів ярмарку, попри те що кількість країн-учасників збільшилася, відвідувачів цьогоріч було на 0,5 % менше. Це пов’язано насамперед із запуском у європейських країнах великих книжкових онлайн-платформ, на яких представлено перелік видань, доступних для купівлі та продажу. Також останнім часом багато видавництв з метою економії вирішують свої бізнес-питання в онлайн-режимі. Це дозволяє заощадити не тільки кошти, а й час співробітників. За словами президента та видавця Penguin Random House Audio (США), світовою тенденцією сьогодні можна вважати активне зростання зацікавленості та попиту на аудіокнижки: нині чимало американських і європейських видавництв переводять в аудіоформат не лише твори великого обсягу, а й короткі оповідання.

Юлія Орлова Юлія Орлова , Генеральний директор видавництва «Віват» (ГК «Фактор»)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram