Георгіївську стрічку ніхто не заборонив

В Україні є дуже хороша народна мудрість: «Поспішиш - людей насмішиш». Або ж ще одна: «Сім раз поміряй - один відріж». Шкода тільки, що народні депутати цього не знають.

Фото: пресс-служба президента

Вчора Верховна Рада України, не довго думаючи, 238 голосами прийняла за основу та в цілому проект Закону України «Про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки». Так, за публічне використання, демонстрацію або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення передбачена адміністративна відповідальність.

Як показує досвід роботи українського парламенту, із законопроектів, які приймаються відразу в першому читанні і в цілому, нічого доброго не виходить. До прикладу, сумнозвісний «Закон Савченко» також приймався відразу як закон. Він був настільки «вдало» виписаний, що жодного доопрацювання не потребував. Питання тільки - для кого «вдало»? Очевидно, що не для законослухняних громадян.

Так само ухвалювався і Закон про декомунізацію. До речі, Венеційська комісія у своєму висновку щодо цього Закону зауважувала українській владі, що ухвалення законів подібним чином, без широкого публічного обговорення, матиме негативні наслідки. Зокрема, викличе хвилю суспільного обурення. Проте наша влада так спішить до Європи, що по дорозі не чує від тієї ж Європи як себе треба поводити.

Подібна ситуація виникла також з вказаним законопроектом про заборону георгіївських стрічок. Депутати вирішили бути незворушними - заборонити і крапка. Мовляв, немає чого обговорювати та над чим думати. На жаль, вони не звернули увагу на одне суттєве «але».

Якщо передбачається новий склад адміністративного правопорушення, то окрім того, що конкретно не можна роботи і яка буде за це відповідальність, має бути передбачений уповноважений суб’єкт, який фіксуватиме вчинення такого забороненого діяння.

Натомість, Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнили новою статтею 173 -3. Вона передбачає, що за публічне використання, демонстрацію або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення передбачене покарання у вигляді штрафу. От мені цікаво, а хто ж складатиме протоколи про вчинення такого правопорушення? До кого звертатися за допомогою, якщо раптом побачиш парад людей з георгіївськими стрічками? Ці «нюанси» у проекті закону чомусь передбачити «забули».

Отож усі ті, хто вирішить всупереч забороні таки начепити на себе георгіївську стрічку можуть не хвилюватися - до відповідальності їх все одно не притягнуть. Адже органи державної влади, відповідно до конституційних норм, можуть діяти лише в межах компетенції, передбаченої законом. Повноважень складати адмінпротоколи за ст. 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки) нікому не надано.

Так що всупереч голослівним заявам, в Україні використання георгіївських (гвардійських) стрічок насправді ніхто не заборонив.

Владимир Пилипенко Владимир Пилипенко , Представитель Украины в Венецианской комиссии 2013-2017, кандидат юридических наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram