Ірпінь - Чорнобиль: поєднані долею та людьми

Уже традиційно 14 грудня, вшановуючи ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, мешканці Ірпеня приходять до пам’ятника Володимиру Правику. Меморіал цьому героїчному пожежникові, який одним із перших прибув на місце катастрофи – далеко не єдине, що пов’язує наше місто з подіями 1986 року та Чорнобилем.

Пам'ятник Володимиру Правику в Ірпені
Фото: надане Володимиром Карплюком
Пам'ятник Володимиру Правику в Ірпені

Тієї ночі, менш як за годину після вибуху на ЧАЕС, до Прип’яті прибули пожежні машини з Ірпеня. Чергові пожежники стали першими ірпінцями, які дізналися про аварію та одразу вирушили на допомогу своїм колегам. Наступного дня Ірпінь відправив 55 автобусів для евакуації населення. Один за одним вони прибували у санаторії та дитячі табори регіону з дітьми і вагітними жінками. Тоді «тимчасово» евакуйовані ще не знали, що для багатьох із них Приірпіння стане другим домом.

Протягом 1986 року переселенці із зони ураження повністю заселили дві нові 14-поверхівки у центрі Ірпеня, будинки на вул. Громадянська, 2, Михайлівська, 20Б. Багатоквартирний будинок по вул. Соборна, 107 був відведений для працівників та керівників міської адміністрації Прип’яті. Загалом понад 300 сімей тоді залишилися проживати в Ірпені.

Після чорнобильської трагедії Приірпіння стало домівкою і для батьків легендарного пожежника, першого ліквідатора Володимира Правика. Команда лейтенанта Правика уже через 7 хвилин після вибуху прибула на станцію і почала боротьбу з вогнем. Усіх тих пожежників вбила радіація. Мати Володимира Правика Наталія Іванівна зараз живе у Гостомелі. Батько помер 2 роки тому. У 1988 року в Ірпені відкрили пам’ятник Володимиру Правикові. Сьогодні його ім’я також носить один з найкрасивіших парків міста.

Парк імені Володимира Правика
Фото: надане Володимиром Карплюком
Парк імені Володимира Правика

Зараз в Ірпінському регіоні проживає майже 1400 евакуйованих людей та понад 1000 ліквідаторів. Серед них добре відомі в Ірпені – начальник управління соцзахисту Володимир Зброжек, директор Ірпінської ДЮСШ Володимир Тарасов, письменник Олександр Есаулов, заступник Ірпінського міського голови Марія Попруга, що є відомим ліквідатором наслідків аварії.

Для Марії Попруги дні пам'яті особливо хвилюючі
Фото: надане Володимиром Карплюком
Для Марії Попруги дні пам'яті особливо хвилюючі

До речі, мало хто знає, що міська газета «Ірпінський вісник» - це спадкоємець видання «Прапор перемоги», яка до чорнобильської катастрофи виходила у Прип’яті. Її вихід відновили в Ірпені 1988 році.

Дуже символічно, що саме у нашому місті, яке настільки пов’язане з подіями Чорнобиля цього року навесні пройшла перша обласна спартакіада серед ліквідаторів Київщини. Сюди з’їхалися 22 команди, які змагалися між собою у шахи, шашки, дартс, теніс. Тоді перемогу здобули ліквідатори Макарівського району. Представники Ірпеня посіли сьоме загальнокомандне місце, а ірпінець ліквідатор Володимир Нагула переміг у змаганнях з шашок.

На змаганнях спартакіади ліквідаторів Київщини
Фото: надане Володимиром Карплюком
На змаганнях спартакіади ліквідаторів Київщини

Приємно, що ці люди, які у 1986-му бачили на власні очі весь масштаб катастрофи, рятували людей, допомагали постраждалим починати життя з нової сторінки і зараз показують багатьом приклад здорового способу життя, ентузіазму, віри у майбутнє. Бажаю їм міцного здоров’я, добробуту і вдячності від людей!

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram