Ірпеню на реформи вистачило року

Вчора Ірпінь знову приймав офіційні делегації. Цього разу – з Лубен та Переяслава-Хмельницького. За рік дізнатися секрети динамічного розвитку Ірпеня приїздило більше десятка команд управлінців із різних міст України. І ми охоче ділимося своєю формулою успіху.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Буду говорити відверто. Правда про те, що звичайне українське місто може бути багатим, успішним та комфортним багатьом не зручна. Особливо, у кризові часи. Але з кожним днем про реформи в Ірпені, що відбулися тут лише за рік, узнають все більше. Бажання інших управлінців вивести свої населені пункти на рівень Ірпеня, подолати систему і почати жити гідно не дає нам опустити руки і надихає до подальшої праці.

Заїхавши в Ірпінь, перше, на що звертають увагу колеги з інших міст – дороги. Тепер – це наша візитівка. 2016-й був роком доріг в Ірпені. Протягом 12 місяців нам вдалося капітально відремонтувати близько 20 вулиць. Ми не просто постелили новий асфальт. Були замінені комунікації, зроблена система водовідведення, якої досі у місті не було. Тепер на вулицях є заїзні кишені, зупинки громадського транспорту, чітка розмітка, бордюри і тротуари для пішоходів.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Порядок і чистота в Ірпені теж завжди приємно дивує гостей. Цього вдалося досягти завдяки новим правилам благоустрою у місті, роботі Муніципальної варти, системі відеонагляду. Мешканці почали вболівати за свій дім і це неабияк тішить. Повідомлення про порушення міського благоустрою ірпінчани залишають у соцмережах чи за номером Гарячої лінії. А комунальні служби оперативно ліквідують проблеми.

Комунальні підприємства заслуговують окремої уваги. КП «Ірпіньводоканал», КП «Ірпіньжитлоінвестбуд», КП «Ірпіньзеленбуд», УЖКГ «Ірпінь» протягом року із збиткових стали успішними і прибутковими. Що ми для цього зробили? Найперше – цієї весни змінили підхід до оплати праці керівників. Замість необґрунтованих преміальних запровадили заробітну плату, яка залежить від стану і досягнень підприємства. Це стало вагомим і ефективним стимулом.

Крім того, місто почало підтримувати КП технічно. За цей рік ми закупили стільки техніки, скільки в Ірпені не купувалося за всю історію міста. Реальну роботу цих машин мешканці мають змогу щодня спостерігати на вулицях Ірпеня. Нова техніка прибирає парки, автошляхи, вивозить сміття, прочищає каналізаційні труби, обрізає небезпечний сухостій, допомагає долати аварійні ситуації. Завдяки цьому підприємства отримали реальну змогу ефективно працювати і заробляти самі на себе.

Багато хто приїжджає в Ірпінь побачити в дії реформу медицини. Ми почали торік з відкриття кардинально нової, сучасної дитячої поліклініки. Цього року завершили створення системи амбулаторій по всьому місту. Тепер первинна медична допомога для мешканців Ірпеня максимально близька і комфортна. Зараз активно працюємо над проектуванням великого медичного центру з пологовим будинком, дитячою реанімацією, низкою діагностичних центрів. Також стоїмо на порозі повної інформатизації медичної сфери регіону. Розробляємо систему мотивації для медичних працівників. Бо розуміємо, що ні комфортні умови, ні сучасна техніка самі по собі не здатні зробити послугу комфортною.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Цього року ухвалили мотиваційну програму і для педагогів. Крім того, зробили важливий кроку у напрямку добудови міських загальноосвітніх шкіл. Два проекти уже пройшли експертизу і чекають погодження держбюджету. За короткий час нам вдалося налагодити успішну співпрацю з представниками будівельного бізнесу в Ірпені. Завдяки цьому місто вже отримало один новий дитячий садочок. Ще два активно будуються.

Коли мене питають, як нам це вдалося, кажу, що головне не боятися і просто почати. Колись великий італійський мислитель Ніколо Макіавеллі сказав: «Будь-яка зміна прокладає шлях іншим змінам». Ми почали змінювати місто з малого, а зараз із нас беруть приклад. Ми завжди відкриті для гостей і готові ділитися успішним досвідом. Вірю, якщо такі зміни відбудуться ще хоча б у десятку міст та містечок України, то і зміна держави на краще не за горами.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram