ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

У чому мене переконав візит до Вашингтона

Відвідав Вашингтон заради участі у щорічній Республіканській конференції. Принагідно мав можливість зустрітись зі спікером Конгресу Полом Раяном, керівником республіканської більшості в Конгресі Кевіном МакКарті, з головою конгресового Комітету міжнародних відносин Едвардом Ройсом. Поспілкувався з низкою сенаторів та конгресменів з різних штатів. Говорили в основному про економіку, сільське господарство, енергетику, оборону.

Флаг США на мачте Капитолия, где заседает Конгресс США
Фото: EPA/UPG
Флаг США на мачте Капитолия, где заседает Конгресс США

Нинішня конференція була вкрай відповідальною для наших партнерів-республіканців. Оскільки вперше за тривалий період часу вони отримали більшість одночасно в Сенаті, у Конгресі і мають свого Президента, виникла потреба сформувати нову стратегію розвитку держави. Завдання дуже важливе ще й тому, що стратегія розвитку США безпосередньо чи опосередковано впливатиме не лише на США, але й на цілий світ, враховуючи статус Сполучених Штатів як першої економіки світу і безпекову залежність багатьох країн світу від американських партнерів. Було також надзвичайно корисно і цікаво почути на конференції, як наші республіканські партнери бачать загрози, які сьогодні стоять перед Сполученими Штатами.

Формування стратегії відбувається паралельно з процесом «спеціальних виборів» (такі собі довибори через вихід на пенсію окремих конгресменів) та де-факто підготовкою до виборів у Конгрес вже в наступному 2018 році. Моє спілкування з колегами з Республіканської партії продемонструвало, що їм дуже важливо до виборів у Конгрес показати конкретні результати у питаннях реформи охорони здоров’я та податковій реформі.

Головною метою моєї робочої поїздки до США цього разу було якраз детально ознайомитись із досвідом роботи такої потужної політичної сили як Республіканська партія США. Ознайомитись із її структурою, завданнями. Вивчити досвід і спробувати запозичити його для нашої роботи. Зрозуміти партійний дискурс та відчути атмосферу в партії після президентських виборів.

Питання відносин між США та Україною не було цього разу в центрі моєї уваги з тієї простої причини, що у новій адміністрації бракує людей на посадах, відповідальних за діалог з Україною. І передусім – у Державному департаменті. Навряд чи варто очікувати суттєвих кроків з боку Вашингтона на українському напрямку в найближчі кілька місяців.

Водночас, це не означає, що я не скористався нагодою, аби донести до своїх американських співрозмовників інформацію про те, що відбувається в Україні і розповісти їм про наші очікування щодо партнерства між Києвом та Вашингтоном.

Надзвичайно важливо для мене було вчергове переконатись, що в Республіканській партії всі прекрасно розуміють: Америці потрібна стабільна Європа. А стабільної Європи без стабільної України бути в принципі не може. Тому є чітка зацікавленість Сполучених Штатів Америки у врегулюванні, як вони кажуть, українського питання. Тобто і питання Криму, і питання Східного регіону нашої держави є на порядку денному Сполучених Штатів вже сьогодні, попри недоукомплектованість нової адміністрації та завершення процесу перегляду політик щодо різних країн світу.

Інша річ, в якій я ще раз переконався під час зустрічей у Вашингтоні – Україні треба не чекати, поки в американській політиці сформулюють своє бачення українських проблем, а працювати вдома – над своєю економікою і політичною системою. Тому що ніхто за нас нашу домашню роботу не виконає, не побудує нам державу. Ми не цікаві світу в ролі прохача. Ми цікаві лише у тому випадку, якщо спроможні створити умови, за яких іншим країнам було б цікаво та вигідно співпрацювати з Україною і працювати в Україні. Останнє стосується, передусім, американських інвесторів. Тому американські партнери і не втомлюються роками нам повторювати – вибудуйте ефективну систему управління, приборкайте корупцію, створіть належні умови для ведення бізнесу, і тоді ви отримаєте економіку зовсім іншої якості. Не треба сподіватись, що за правління президента Трампа список рекомендацій для України суттєво зміниться.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram