ГоловнаБлогиБлог Віктора Круглова

Конкурс підручників: найкращі опинилися на смітнику

Колись, за часів Табачника, у підручниках було по 150 помилок. Якість контенту тоді в Міністерстві освіти і науки нікого не турбувала. Долю навчальної книги вирішували «кишенькові» експерти. Після Революції Гідності система вибору підручників змінилася, стала більш демократичною. З’явилися нові автори, якісні сучасні підручники, які стали обирати самі учителі.

Фото: Макс Левин

Наклад підручника з хімії талановитого автора Григоровича щороку збільшувався майже на третину. У 2015 році для 7-го класу був 90 604 примірників, у 2016 для 8-го — 119 328, у 2017 для 9-го — 148 043 примірників. Але цього року учителів очікував сюрприз – «Хімія» для 10 класу не пройшла експертизу. Конкурсна комісія зрізала у підручника 4 бали і старанно віддала їх іншому! Ну це як на іспитах - бали, отримані Дашею Петренко, чомусь нарахували Маші Сидоренко.

Ще одній експертці не сподобався підручник «Біології» Костянтина Задорожного, головного редактора журналу «Біологія в школі». Хоча учителям завжди подобається, в минулому році наклад був 100 тис! А ось професорці В. І. Шебановій не пішов якось. Від щирого серця зарубала – 24 бали із 46 можливих (тобто в її розумінні і на трієчку не тягне). У вчителів біології залишились подив і питання – чи взагалі знається на біології ця експертка, яка пише дисертації з харчової поведінки, чи то була якась помилка? Тому що по умовам конкурсу експерт має бути фахівцем в тому предметі, який він оцінює.

А ще прискіпливі експерти, які і сидять в глибокому тилу та війни в житті не бачили, «забанили» підручники з нового предмету «Захист Вітчизни», які підготувало видавництво Ранок. Так принципово поставилися, що завернули і стандарт, і профіль. Тобто тепер урок є, а підручників для нього немає! Може, на їх думку, Україні, що вже 4 роки воює за свою територію і втратила більше десяти тисяч своїх громадян – не треба знати, як захищати країну?

Взагалі ця війна з підручниками нагадує «замовлення» на найкращих та прогресивних авторів. Різноманіття авторських підручників когось дратує, хтось хоче знов один підручник на всю країну, тоді буде простіше працювати і контролювати. Тому є питання від небайдужих вчителів до керівництва ІМЗО, яке запросило випадкових людей в експерти і їх руками прибрало найкращу навчальну літературу зі шкіл – ви це навмисне хочете закопати реформу освіти?

Віктор Круглов Віктор Круглов , Генеральний директор видавництва «Ранок»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram