ГоловнаБлогиБлог Тараса Семенюка

Реабілітація воїнів АТО - питання національної ваги

Реабілітація воїнів АТО має проходити на основі програм, які дають їм реальний шанс реінтеграції в суспільство. Відсутність таких програм штовхає наших захисників бути один на один з проблемами війни, нажаль вона в їх системі координат триває й далеко від фронту. Державні органи приділяють значну увагу проблемі реабілітації учасників АТО, але фінансові можливості державного бюджету недостатні.

Фото: Сергей Нужненко

Важливо працювати над альтернативними програмами з реабілітації воїнів АТО. Такими можуть бути програми навчання з ведення підприємницької діяльності, соціальної активності, політичної освіти. Мова йде про залучення до створення реального продукту, який згодом воїни АТО можуть продавати. Прикладів маса – це і вже діючі проекти з такі як піца Ветерано, ФронтМед та інші. Останні особливо цікавий тому що був реалізований як класичний приклад підприємницької діяльності: аналіз території, визначення ефективних ніш економічної діяльності в району в якому проживають воїни АТО, навчання, бізнес план, мікроінвестиція та запуск підприємтва. Так бренд ФронтМед випускає продукцію з меду і в цьому підприємстві працюють лише воїни АТО та їх сім‘ї. Такі підприємства виробляють продукт, своїми руками створюють активність і не очікують лише на державу.

Таких ініціатив має бути більше і роль в їх запуску не тільки відповідальність держави, але й суспільства загалом. Воїни АТО виконали свій обов‘язок і суспільство не повинно стояти осторонь. Жоден бюджет чи то державний чи місцевий не «витримає» таких видатків. До розв’язання цієї проблеми має долучитися й бізнес.

Сьогодні в збройному конфлікті на Сході України беруть участь кілька десятків тисяч українських солдатів, причому за останній час значно побільшало тих, хто повертається додому інвалідами не тільки у фізичному, а й у психологічному плані. Психологи зазначають, що реабілітація має важливе значення не тільки для самих вояків, а й для всього суспільства.

Слід будувати нові центри з врахуванням потреби вирішення проблем медичної реабілітації та відновлення фізичних сил і психологічного стану воїнів. В таких центрах має надаватися необхідна допомога людям із захворюваннями опорно-рухового апарату, грязелікарня, кабінети лікувальної фізкультури, фізіотерапії, підводного витягування.

У Києві також відкривається центр післятравматичної реабілітації воїнів АТО. Як зазначають фахівці центру, там будуть фізично й психологічно реабілітувати бійців, поранених під час бойових дій. Центр створила група київських фізіотерапевтів і психологів.

Щоправда, у столиці, як і в більшості міст України, влада, за відсутності необхідних коштів, не завжди може допомогти. Інколи навіть знайти хороше місце для реабілітаційних центрів – проблематично, хоча це місцеві органи влади могли б вирішити.

Разом з тим експерти наголошують на необхідності активізації зусиль влади й громадських організацій, волонтерів і просто небайдужих людей для негайного розв’язання основних проблем реабілітації учасників бойових дій. Зокрема, для цього також потрібно об’єднати зусилля санаторно-курортних закладів, незалежно від їх відомчого підпорядкування і форми власності, науково-дослідних установ та кафедр у розробці та впровадженні заходів з реабілітації на санаторно-курортному етапі. На думку експертів, таке лікування повинні забезпечити держава, фонди соціального страхування (у повному обсязі).

Після війни у В’єтнамі, США втратили людей значно більше, ніж під час бойових дій (через алкоголізм, наркоманію, самогубства, криміналізацію колишніх військових). Психологічна реабілітація після закінчення бойових дій має особливе значення для нашого суспільства. І що раніше й повніше її надаватимуть учасникам АТО, то менше проблем виникатиме.

Тарас Семенюк Тарас Семенюк , політолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram