Узурпація місцевого самоврядування партійними бонзами цілком реальна! Не вірите?

Тоді все просто. Знайте, що у разі проходження, за благими намірами, змін до Закону про місцеві вибори, незабаром, кандидатів на мерів у всіх райцентрах, списки депутатів місцевих рад будуть затверджувати … Правильно – центральні органи політичних сил. Тобто партійні бонзи в столиці.

Фото: www.facebook.com/cn.opora

А тепер все по порядку. Отже, з метою удосконалення виборчого закону, у якому «…залишається значна частина норм, які унеможливлюють проведення вільних, демократичних, а головне – ефективних виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» , та найголовніше, уніфікацією законів про місцеві вибори і дострокові вибори Президента України (кияни, Вас стосується!!!) був розроблений законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу) реєстр.№2664.»

Він з «боями» пройшов перше читання, оскільки значна кількість депутатів мажоритарників побоювалася спроб перевести вибори на пропорційну основу. Тобто, зміни способу обрання депутатів місцевих рад, повністю віддавши право визначати партійні списки кандидатів у депутати політичним партіям. А анахронізм, такий як обрання депутатів у мажоритарних округах, ліквідувати «як клас».

Як виявилося, страхи були не зовсім безпідставні. В тексті до другого читання з’явилася така собі новела, котра здатна докорінно змінити спосіб формування органів місцевого самоврядування. Саме в статтю 35, котра регулювала до цього часу термін висунення кандидатів, (а не ту котра фіксує суб’єктів виборчого процесу) внесли норму, котра дозволяє центральним органам політичних партій «реалізовувати право» на висунення кандидатів у всі рівні рад та на посади міських голів. При цьому, «у разі наявності подання місцевої організації партії, воно підлягає відхиленню; запропоновані в ньому кандидати не розглядаються, рішення про відхилення подання не приймається».

Іншими словами, партії таки підшаманили собі право на київському рівні визначати кандидатів до всіх органів місцевого самоврядування. Що там думки якоїсь місцевої партійної організації, у Києві, мовляв,буде видніше кому там депутатом і мером буть. Така логіка поправки № 131, що вже майстерно зашита у текст до другого читання імені Р.Князевича та Д.Жванії. Відчувається клас, одначе…

А тепер би, для повного щастя місцевого самоврядування, туди ще внести зміни, котрі таки ліквідують мажоритарні округи і запровадять систему партійних закритих списків, одвічну мрію всіх національних лідерів політсил. Дехто з них правда і далі жадає і виборчих блоків, іменних звісно, але то вже інша історія!

Так, що охочі ставати депутатами від політичних сил, міськими головами від рейтингових партій – всі на Київ, доля Вашого висунення вирішується там.

PS: Для тих хто не вірить, офіційний текст поправки № 131 законопроекту реєстр.№2664 від 01.04.2013р:

у статті 35:

частину першу викласти в такій редакції:

«1. Висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за 34 дні до дня місцевих виборів»;

«Право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидатів у депутати місцевих рад замість місцевої організації партії може бути реалізовано центральним керівним органом відповідної партії у порядку, передбаченому цим Законом для місцевої організації партії. У разі наявності подання місцевої організації партії, воно підлягає відхиленню; запропоновані в ньому кандидати не розглядаються, рішення про відхилення подання не приймається.

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram