ГоловнаБлоги

Інвесторам дорогу або яке домашнє завдання має зробити Україна

Про те, що Україні потрібні інвестиції, мабуть, лише лінивий не говорив. При цьому розмови ведуться не один рік і не два, а цілих 25. І не дивно, адже саме інвестиційна діяльність є визначальним фактором економічного росту будь-якої країни, відтак питання її активізації – на особливому рахунку.

Та реальність прикра: маючи високий природно-ресурсний потенціал; культурну спорідненість з європейськими країнами; високий рівень освіти населення; високий споживчий ринок, нині Україна пасе задніх у перегонах за капітал, віддаючи пальму першості таким країнам як Колумбія і Домінікана.

Чому ж нашу державу за рівнем інвестиційної привабливості випереджають країни третього світу, з якими, зазвичай, пов’язують низку негативних стереотипів?

Можна виділити чимало проблем, що перешкоджають поліпшенню інвестиційного клімату України, проте, хотів би зупинитися на тих, які викликають найбільші нарікання з боку зарубіжних інвесторів.

Непередбачуваність прогнозування

Я прихильник реформ. Прихильник прозорих, передбачуваних і економічно обґрунтованих трансформацій. Але дуже часто внаслідок перетягування політичної ковдри в країні впроваджують хаотичні зміни, особливо на законодавчому рівні. Разом з тим нагальні питання залишаються на папері у вигляді популістських гасел.

Саме відсутність зрозумілого стратегічного вектору змін знижує нашу конкурентоздатність в очах потенційних інвесторів.

Неготовність працювати «в тіні»

Зарубіжний інвестор не звик та й загалом не готовий працювати «в тіні», тому прогресивні зміни мають відбутися і у судовій системі, яка на сьогодні не лише далека від досконалості, а й є надійною ширмою для корупційних схем. Боротьба з корупцією, то, мабуть, тема для окремого блогу, адже занадто вона показова, тоді як має дійсно вплинути на ситуацію.

Так вже у нас склалося, що закони писані не для усіх. Варто лише згадати, наскільки активізувалися останнім часом рейдери. Така «особливість» українського ринку щодо успішного бізнесу нам точно не на руку.

Несприятливий бізнес-клімат

Країна зі складним діловим кліматом – саме так нас бачать міжнародні інвестори. Низький рівень захисту прав власності, відсутність гарантій щодо повернення інвестицій, зарегульованість ринку, високі відсотки по кредитам, недостатня прозорість ресурсної бази, анексія частини території та військові дії – усе це стримує заходити зарубіжний капітал до України.

Post Scriptum

Погоджуюсь, ризики високі. Та попри усю нестабільність ситуації грамотно презентовані зарубіжному капіталу проекти знаходять своїх інвесторів.

З початку календарного року іноземні інвестори вклали в економіку України понад 2 млрд доларів, тоді як ще у 2014 році чистий приплив прямих іноземних інвестицій був близьким до нуля, а у 2015 - іноземні інвестиції склали близько 1 млрд доларів.

За прогнозами експертів, цьогоріч прямі інвестиції в Україну досягнуть позначки в 4 млрд доларів. Я вірю, що ця цифра реалістична, потрібно лише не говорити про потенціал країни, чекаючи манни небесної, а почати його розкривати. Це домашнє завдання для країни у цілому, яка прагне дати поштовх оздоровленню економіки.

Олексій Павленко Олексій Павленко , Міністр аграрної політики та продовольства України (2014-2016)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram