ГоловнаБлогиБлог Олексія Матюшенка

В Польщу за досвідом: Як створити взірцеву пожежну охорону?

Нещодавно мав змогу відвідати провінційне польське місто Катовіце, де ознайомився із досвідом поляків у сфері пожежної безпеки. У польських колег є чому повчитися, щоб зробити пожежну охорону більш ефективною.

Фото: Надано автором

Кілька слів про пожежну охорону Польщі

Для того, щоб зрозуміти яким чином працює пожежна охорона у Польщі наведу приклад. У місці Катовіце, де проживає 300 тисяч мешканців, а це майже, як і у Полтаві, - створений центральний підрозділ пожежної охорони. Оснащений всім необхідним обладнанням: човни, пожежні автомобілі різних розмірів та потужностей. Автопарк, до слова, регулярно оновлюється — тільки цього року рятувальники отримали на озброєння два новенькі автомобілі IVECO. Тож, скажу відверто, побачене мене дійсно вразило.

Але найбільше мене вразили — пожежні вишки (кожна із яких коштує 2 мільйони євро). Вони допомагають пожежникам, у разі надзвичайної ситуації, дістатися до найвищих споруд міста. А будівлі у Катовіце подекуди сягають 60 метрів, тож професійне обладнання у центрах пожежної безпеки — це необхідність, щоб рятувати життя у разі необхідності.

Фото: Надано автором

Лихо легше попередити, ніж загасити!

Такі слова спадають на думку, коли дізнаєшся скільки заходів безпеки вживають поляки, щоб убезпечити своє життя від пожеж. Та й держава не економить на найціннішому — життю і здоров'ю громадян. Наприклад, пожежна охорона міста Катовіце фінансується з міського бюджету, а не з центрального. Фінансування вистачає, щоб у рятувальників було все необхідне: технічне оснащення, гідна зарплатня, час для відпочинку та оздоровлення.

Якщо виникає пожежа на великій території, наприклад, горить ліс і необхідно залучити чималу кількість рятувальників, то для таких ситуацій діють спеціальні мобільні пункт надання допомоги. Мобільний, як і центральний пункт, оснащений усім необхідним технічним обладнанням і вміщує до 60 рятувальників. Навіть, у таких пунктах відведені місця для перепочинку та працює власна кухня. Отже, мобільний пункт може діяти у цілодобовому режимі.

Цікавий факт, що крім центральної частини та мобільних пунктів, також у кожному селі діє місцева пожежна охорона, яку ще називають “Добровольці”. Добровільні пожежні частини функціонують у тісній співпраці з державними пожежними частинами, які скеровують дії добровільних пожежних частин в разі виникнення надзвичайної ситуації.

Фінансування “Добровольців” здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, які спрямовуються на придбання техніки, спеціального обладнання, будівництво приміщень, оплату робочого часу. До слова, у Польщі пожежники, поліцейські і медики перебувають в тісній співпраці. Навіть будівлі цих установ розташовані поруч.

Фото: Надано автором

Фото: Надано автором

Пожежник — професія престижна

Хоча професія пожежника не високо оплачується( близько 750 євро), але вона є дуже престижною і почесною. Особливістю є те, що працівники служби пожежної охорони та їхні сім'ї мають соціальний пакет, який складається із безкоштовного медичного та пенсійного страхування.

Також для підтримки належної фізичної форми рятувальників, в центрах пожежної охорони, функціонують спортивні комплекси. Адже кожен пожежник один раз у рік повинен пройти навчання та скласти іспит з таких напрямків: спортивні нормативи, надання медичної допомоги, відпрацювання дій у надзвичайних ситуаціях.

Приємно вразило, що пожежники мають час активно займатися спортом, а саме футболом. Вони створили свою футбольну команду, яка бере участь у різноманітних змаганнях.

Під час спілкування з рятувальниками я потоваришував із одним з них — Романом. Дуже цікавий, завзятий молодий чоловік, який відданий своїй роботі. Дізнався від Романа, що він хоче відвідати Україну в досить неординарний спосіб, а саме, планує дістатися до Києва на велосипеді, а потім побувати в Одесі. Переконаний, що в цього завзятого й наполегливого чоловіка все вийде і, незабаром, він здійснить свою мрію.

Фото: Надано автором

Я також мав змогу поділитися нашими надбаннями у сфері пожежної охорони. Закордонні колеги щиро були здивовані, що у нас ще працюють радянські автомобілі ЗІЛ. Навіть запитали:« А що, він ще живий і навіть їздить?».

Я спробував пояснити колегам, що ці автівки ефективно допомагають нашим пожежникам. Та й зараз нам не до розкоші, тож виходимо з чого є. Також продемонстрував їм новий МАЗ, який отримав наш Гадяцький районний підрозділ ДСНС. До речі, поляки розповіли, що в них теж є 2 подібні автомобілі і їхньою роботою вони дуже задоволені.

Мене переповнюють емоції від побаченого у Катовіце. Я вражений потужною сучасною технікою, про яку наші рятувальники можуть тільки мріяти. Але я гордий тим, що ми рухаємося у правильному напрямку. Наприклад, ми створили потужні місцеві пожежні центри, але на цьому ми зупинятися не збираємося. На черзі — відкриття філії Краснолуцької МПО у Великих Будищах і Книшівці.

Ми ніколи не зупиняємося на досягнутому. Ми слідуємо передовим традиціям та запозичуємо досвід наших колег. І віримо в те, що незабаром вже Гадяцький досвід будуть переймати колеги з інших регіонів України. Адже пожежна охорона у Гадяцькому районі буде потужною, оперативною і ефективною!

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram