Третій форум місцевого розвитку: результати і перспективи

Ось і завершився ІІІ Форум місцевого розвитку, до якого ми готувалися рік часу! Три дні гарячих дискусій, понад три сотні учасників, 20 панельних дискусій і одна велика пленарка, присвячена політиці розвитку Карпат, яка відбулася за участі Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Віце-прем’єр-міністра України Іванни Климпуш-Цинцадзе, Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна і Міністра інвестицій та розвитку Республіки Польща Єжи Квєчінські, і яку я мав за честь модерувати.

Фото: Надано автором

Але розпочну свій блог із відповідей на запитання, які завжди турбують всіх.

Так/Ні і що досягнуто

Так! Такі заходи, як Форум місцевого розвитку, мають практичні результати, які потім виливаються у конкретні проекти. Минулоріч на Другому Форумі місцевого розвитку ми лише окреслювали свої думки і задуми щодо того, як перетворити Карпатський регіон у регіон розвитку. І вже тоді доносили ці думки гостям нашого Форуму. Минув всього-на-всього один рік і ми на Третьому Форумі презентували конкретні результати цих думок і задумів. Спільними зусиллями чотирьох карпатських обласних рад ми підготували і провели Конкурс ініціатив карпатських громад. А це 32 переможці на загальну суму близько 9 мільйонів гривень. Так, це всього лише 32 невеличких проекти, але усі вони скеровані на те, щоб наші Карпати почали перетворюватись із дотаційного регіону в регіон розвитку.

Але це 32 найкращих проекти із 107-ми, які до нас надійшли. Тобто ми мали з чого обирати. І це лише початок! Наш обласний конкурс мікропроектів теж колись починався із скромної суми у 750 тисяч гривень. За сім років бюджет цього конкурсу зріс до 100 мільйонів гривень! Тому я впевнений, що конкурс карпатських ініціатив за кілька років теж зросте у кілька разів і стане не менш популярним за наш обласний.

Ні! Третій Форум місцевого розвитку у Трускавці відбувся практично без бюджетних коштів. У принципі, як і Другий, і Перший. У нас в державі достатньо соціально відповідального бізнесу, фондів, донорів і програм, які готові витрачати свої кошти на організацію таких заходів.

Окрім цього, минулого тижня у Трускавці ми презентували «Карпатську мережу регіонального розвитку». Цей проект з бюджетом 48,9 мільйона гривень – це один із переможців конкурсного відбору проектів регіонального розвитку, які реалізовуватимуться за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу в рамках програми підтримки секторальної політики – підтримка регіональної політики України. Його протягом двох років спільно реалізовуватимуть Мінрегіон, Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька обласні державні адміністрації та Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати - Україна» за підтримки Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької обласних рад.

Що ми з нього отримаємо на виході через 3 роки? Перше. Пакет стратегічних документів у сфері розвитку гірського Карпатського регіону разом з пакетами конкретних проектів розвитку для кожної з областей. Друге. Фінансову підтримку для 40-а пілотних проектів у 4-х карпатських областях. Третє. Спільний для 4-х областей інституційний механізм підтримки розвитку Карпатського регіону – Карпатський центр регіонального розвитку та 4 мобільних конференційних павільйони з усім необхідним обладнанням. І це лише найголовніше! Вкотре закликаємо Уряд не гаяти часу і врешті затвердити розпорядженням і профінансувати проекти програми секторальної підтримки регіонального розвитку ЄС.

Про зміст і наповнення Форуму

Усі його дискусійні панелі ми, організатори Форуму, Львівська обласна рада, Асоціація «Єврорегіон Карпати-Україна», Асоціація місцевих рад «Ради Львівщини» поділили за трьома стратегічними напрямками. Перший і уже традиційний для усіх трьох форумів – це розвиток Карпат. Але цьогоріч ми уже набагато ширше і глибше розглядали цю тематику, адже розуміємо, що наші Українські гори потребують шалених інвестицій і тут наших місцевих чи регіональних ініціатив буде недостатньо. Саме тому, у резолюції ІІІ Форуму місцевого розвитку ми закликали Президента, Прем’єра та Спікера Парламенту максимально активізувати зусилля щодо розробки та реалізації державної Стратегії розвитку Українських Карпат. Також ми просимо керівництво держави ініціювати пілотний проект ЄС для регіону Українських Карпат, а також сприяти затвердженню Європейською Комісією макрорегіональної стратегії Європейського Союзу для регіону Карпат та окремого інструменту фінансування її реалізації, починаючи з 2020 року. З питань не менш важливих – дискусії про стан екології, перспективи лісокористування та багато іншого відбувалося у дуже жвавому режимі.

Фото: Надано автором

Другим напрямком ми обрали можливості для підтримки регіонального та місцевого розвитку, адже саме органи влади на місцях дуже часто виконують ту роль, яку б мала здійснювати держава. Але замість того, щоб підтримувати такі ініціативи, центральна влада все більше і більше своїх зобов’язань перекладає на плечі місцевого самоврядування. І в цьому контексті ми не могли оминути питання децентралізації влади, розвитку транспортної інфраструктури чи професійно-технічної освіти. Тішуся, що учасниками цих дискусій стали міністри і їхні заступники, які змогли не лише донести свої думки та ініціативи, але й почути те, що насправді турбує людей на місцях. А чути довелося не зовсім приємні для них речі. Велика подяка всім членам Уряду, сподіваюся після дискусій на Форумі ми стали ближчими. Дякую своїм колегам, керівникам Тернопільської, Чернівецької, Закарпатської, Житомирської, Полтавської, Івано-Франківської та Харківської обласних рад за те, що виклали власні практики проектів місцевого розвитку.

Третій, але надзвичайно важливий для нас напрямок, це міжрегіональна співпраця між заходом і сходом задля загальноукраїнської солідарності. Обґрунтовувати чому ця тема така важлива для мене уже не буду, оскільки у багатьох своїх блогах і дописах в соціальних мережах робив уже це. Дуже хотілося б, щоб співпраця Львівщини з Луганщиною , яка дає свої плоди в побудові конструктивного діалогу між українцями заходу і сходу була продовжена і з іншими регіонами. Починалася така співпраця з досить спорадичних візитів, які потім почали переростати в обміни вчителями. А на цьогорічному Форумі ми уже презентували нашу спільну ініціативу – програму «Змінимо країну разом», в рамках якої ми коштом обласних бюджетів двох областей провели конкурс освітніх, культурних і медійних обмінів. За підсумками цього конкурсу ми отримали 12 львівсько-луганських команд-переможців культурних обмінів, 23 – освітніх та 5 – медійних обмінів. До кінця року ми отримаємо 40 успішно реалізованих проектів на території Львівщини та Луганщини. Стільки ж проектів будуть реалізовані організаціями з Луганщини.

Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз та голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин
Фото: Надано автором
Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз та голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин

Презентували ми цей проект невипадково, голови обласних рад Харківщини, Полтавщини, Закарпаття, Житомирщини, Буковини та Тернопільщини мали змогу наочно побачити і зрозуміти, що деколи не потрібно чекати вказівки з Києва, а можна просто зініціювати такий міжрегіональний діалог, який потім виллється у довгострокову співпрацю і цікаві проекти. З впевненістю можу сказати, що міжрегіональні спільні проекти матимуть продовження і з іншими регіонами.

Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова Харківської обласної
ради Сергій Чернов, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький та голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма
Фото: Надано автором
Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький та голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма

Замість висновків

Ось таким, мабуть, і виглядає короткий підсумок Третього Форуму місцевого розвитку. Ще раз дякую усім, хто долучився до його організації і проведення! А ми уже готуємось до Четвертого Форуму, який відбудеться наступного року! А ще, відповідно до побажань учасників, плануємо розширюватися. Зокрема маємо амбітну ціль розпрацювати та втілити у життя окремий карпатський економічний форум з учасниками всіх країн, об‘єднаних найбільшою гірською дугою Європи. Лише разом ми, органи місцевого самоврядування, громадський сектор, бізнес і державна влада всіх гілок здобудемо синергію необхідну для забезпечення сталого розвитку Карпат.

Тож, до зустрічі у Трускавці та нових локаціях! Разом зможемо більше!

P.S. Приємно, що наша справа розвитку Карпат має стільки ентузіастів. Уже сьогодні ми продовжуємо дискусії як нам створити кращі умови для життя, привабливий туристичний продукт і багато іншого на ViaCarpatia в оспіваній Вінцензом Криворівні. Далі буде...

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram