ГоловнаБлогиБлог Іванни Смачило

Три орієнтири ефективної протидії насильству щодо жінок в Україні

25 листопада по 10 грудня в Україні і світі щорічно відбувається міжнародна акція з протидії насильству щодо жінок «16 Днів Активізму проти гендерно-зумовленого насильства щодо жінок». Кампанія розпочалась 25 листопада з Міжнародного дня білої стрічки. Однак про протидію насильству стосовно жінок українці мають згадувати не тільки під час урочистих заходів чи пам’ятних дат. Працювати над цим ми маємо постійно.

Саме тому захист прав жінок є одним з пріоритетних напрямків роботи Міністерства юстиції. Маємо розбудовувати та здійснювати ефективну співпрацю державних органів влади, громадських організацій та простих громадян. Це рецепт успіху і можливість системно змінити ситуацію з захистом прав жінок. Звичайно, робити це в суспільстві, закостенілому стереотипами і десятиліттями безправ’я, непросто. Але успішний рух вперед за дорожньою картою можливий лише за дотримання трьох основних орієнтирів. Якраз на них хотіла би акцентувати детальніше.

Фото: telegraph.co.uk

Не мовчати, вимагати захисту своїх прав, бути захисницею

Приказка і стереотип «Б’є – значить любить» має піти на смітник історії. Жодна з форм насильства не є і не може бути нормою. Ні економічне, ні сексуальне, ні психологічне.

За українським законодавством жінки і чоловіки мають рівні права. Не тільки в сім`ї, а й у роботі. Навіть служба жінок у силових структурах, збройних силах – потроху, але стає нормою. Бути прогресивною, знати свої права, вміти їх захищати - пріоритети сучасної жінки. Таких жінок не осуджують, ними захоплюється. В тому числі й чоловіки. Жінка на рівні з чоловіком будує успішну родину, виховує дітей, досягає висот у професії.

Бажання жінок захищати свої права, шукати всі можливості для цього, шукати підтримки – є одним з найважливіших кроків у питанні системної протидії насильству. Вивчайте свої права, вимагайте їх дотримання у свого оточення, повідомляйте про їх порушення, добивайтесь покарання кривдників. І так – ви не одна, ви можете розраховувати на підтримку інших.

Єдність, підтримка, взаємодія

Союзниками у боротьбі за права жінок насамперед є самі жінки. Громадські об’єднання, які займаються захистом прав жінок, боротьбою з гендерною нерівністю, були новинкою з десяток років тому. А тепер вони є в кожній області. Створюються нові. І це добре. Бо разом відстоювати свої права легше. А жінка, яка потерпає від насильства, зможе швидше звернутися за підтримкою до тих, хто поділяє такі ж погляд та життєві переживання. Громадські організації мають змогу залучати не тільки більше людей, а й додаткові ресурси, проводити необхідні акції, взаємодіяти з органами державної влади, змінювати державну політику в частині захисту прав жінок.

Міжнародні, всеукраїнські та регіональні громадські організації є стратегічними партнерами Міністерства юстиції. Саме завдяки такій співпраці вдалося досягти значних зрушень у питанні протидії та запобігання домашньому насильству, стягненні аліментів на утримання дітей. Але роботи ще багато. Саме тому ми підтримали ініціативу громадськості та запроваджуємо в країні волонтерський проект «Сімейні радники». Менш ніж за місяць такі радники з’явились уже п’яти областях. І це тільки початок. Одним з напрямків роботи радників буде підтримка жінок постраждалих від домашнього насильства.

Дотримання закону і невідворотне покарання кривдників

Чи не найважливішим є дотримання закону і виконання його превентивних та каральних норм. Статистика каже, що 68 відсотків українських жінок в тій чи іншій мірі зазнавали домашнього насилля, і менше двох відсотків з них звертається за допомогою до державних органів влади. Чому? Крім хибних суспільних переконань, жертви часто не вірять, що кривдник буде покараний. І прикладів тому було безліч. Це ганебно, але це об’єктивна реальність, яку ми мусимо визнати.

Поліція має публічно ставати на сторону жертви домашнього насильства. Без різних «умов», «а якщо», «вона сама винна». Коли поліція реагує лише на побої чи вбивства – це не статистика, це катастрофа. Бо фізичному насильству часто передує психологічне, економічне, сексуальне насильство. Не можна закривати на це очі чи відмахуватися відписками.

Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» поліція отримала ще більше інструментів, щоб ставити кривдників на місце і карати. За домашнє насильство передбачена не тільки адміністративна відповідальність, в разі його систематичності – кримінальна відповідальність. Окремо стоїться питання притягнення до кримінальної відповідальності кривдників за фізичне насильство і завдання тілесних ушкоджень. Крім того поліція зараз має можливість обмежувати всі контакти кривдників з жертвами. Для того запроваджений механізм винесення заборонного та обмежувального приписів. Зараз триває і створення центрів допомоги постраждалим від насильства, де жертви зможуть тимчасово знайти прихисток від кривдника.

Окремо хочу наголосити - право на отримання безоплатної правової допомоги мають усі потерпілі від домашнього насильства. Право як на первинну, так і вторинну допомогу. Тобто усім постраждалим держава через систему безоплатної правової допомоги надасть і оплатить професійного адвоката.

Давайте разом працювати над вирішенням всіх проблемних питань. Хочу звернутися до всіх жінок - ви не одні! Ви завжди можете розраховувати на підтримку Міністерства юстиції, регіональних управлінь юстиції, центрів з надання безоплатної правової допомоги. Ми допоможемо!

Іванна Смачило Іванна Смачило , Заступник Міністра юстиції
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram