ГоловнаБлогиБлог Ігоря Луценко

Прохання до Петренка припинити корупцію у спорті

З гідною поваги швидкістю Міністерство юстиції України відреагувало на критику в ЗМІ та соцмережах з приводу захмарної грошової винагороди, яку отримують співробітники Департаменту державної виконавчої служби – Мінюст зразу ж ініціював ухвалення Кабміном постанови, що обмежила розмір винагороди розумними межами.

Фото: XSPORT.ua

Сподіваюсь, не менш оперативно міністр юстиції Павло Петренко відреагує й на моє депутатське звернення з проханням припинити ганебну практику, яка прямо заборонена Конституцією України та Законом України «Про громадські об’єднання» – вимагання чиновниками Мінмолодьспорт грошей з учасників чемпіонатів України та примушування спортсменів до вступу в усілякі громадські організації під загрозою недопущення до участі в державних спортивних заходах.

Саме такі корупційні вимоги Мінмолодьспорт записує в технічні документи, які потім безперешкодно проходять експертизу та реєструються Міністерством юстиції України під виглядом нормативно-правових.

Через відсутність належного контролю з боку Мінюсту за нормотворчою діяльністю Мінмолодьспорт підлеглі міністра Жданова не тільки наживаються на учасниках змагань, не тільки розкрадають кошти державного бюджету, але знищують масовий спорт в Україні та забороняють заходи з військово-патріотичного виховання молоді, якщо учасники цих заходів відмовляються вступати платити гроші в псевдо-громадські організації, очолювані співробітниками Мінмолодьспорту або їх довіреними особами.

Ця корупційна схема працює наступним чином.

Завдання Мінолодьспорт як регуляторного органу в галузі фізичної культури та спорту полягає, зокрема, у розробці нормативно-правових актів, що регламентують проведення спортивних змагань, атестацію спортивних тренерів і суддів, проведення навчально-тренувального процесу тощо.

У цих актах мають міститись правові норми, що регулюють порядок внесення змагань у календарний план відповідного державного органу, порядок розробки та оприлюднення положення/регламенту змагань, порядок допуску спортсменів до участі в змаганнях, перелік документів, які спортсмени мають надати при реєстрації на змаганнях (заявка на участь у змаганнях, медична довідка, страховий поліс, залікова кваліфікаційна книжка спортсмена, паспорт громадянина України тощо), порядок призначення суддівської колегії, порядок розгляду скарг учасників змагань на порушення законності в ході їх проведення й т.д.

Але не шукайте, наприклад, Положення про порядок проведення змагань з військово-прикладних видів спорту – його немає попри те, що в умовах збройної агресії проти нашої держави Мінмолодьспорт повинно, насамперед, дбати про розвиток видів спорту, спрямованих на підготовку молоді до служби в Збройних Силах України й підготовку мобілізаційного резерву.

Аналогічним чином Мінмолодьспорт досі не розробило порядку атестації тренерів і суддів. І так – практично по всіх видах спорту

Натомість чиновники беруть суто технічний документ, який взагалі не повинен містити норми права – правила змагань з виду спорту – і записують туди корупційні норми про обов’язкове членство спортсмена в певній громадській організації з пред’явленням при реєстрації на державних змаганнях, які проводяться від імені України коштом державного бюджету, членського квитка цієї громадської організації з відміткою про сплату грошей.

Або записують у технічний документ положення про те, що скарги спортсменів на порушення їх прав і законних інтересів у ході проведення державних спортивних заходів повинна розглядати не комісія Мінолодьспорт, а керівник якоїсь громадської організації, і що це рішення є остаточним і не підлягає оскарженню.

Потім ці правила змагань направляються в Мінюст, де реєструються. При цьому співробітники Мінюсту не тільки не читають, що саме вони реєструють (ці документи становлять собою багатосторінкові збірки технічних норм і прочитати їх не фахівцю, дійсно, нереально), а навіть не замислюються над тим, що технічні документи (правила спортивних змагань, будівельні норми, фармакопея, збірки кулінарних рецептів тощо) не є нормативно-правовими актами, оскільки не регулюють жодних правовідносин, а відтак взагалі не повинні реєструватись Мінюстом.

Для прикладу я пропоную міністру юстиції прочитати бодай кілька сторінок Єдиної спортивної класифікації України й пояснити – де він там побачив норми права?

А якщо їх там немає, то з якого дива цей технічний документ, який визначає кваліфікаційні нормативи чи, наприклад, дистанції для бігу та плавання, був зареєстрований Мінюстом як нормативно-правовий?

У своєму депутатському зверненні на ім’я міністра юстиції я попрохав скасувати лише один, але дуже скандальний документ, відносно розробників якого наразі розслідується кримінальне провадження за ознаками шахрайства – Правила спортивних змагань з парашутного спорту.

Цей технічний документ, який зареєстрований Мінюстом як нормативно-правовий, дійсно, містить кілька норм права. Але ці норми прямо заборонені законодавством і були включені чиновниками в об’ємний технічний документ лише для того, щоби приспати пильність Мінюсту.

Наприклад, цими Правилами встановлено, що умовою допуску спортсмена до участі в державних змаганнях з парашутного спорту є членство в громадській організації «Федерація парашутного спорту», яка була зареєстрована по підроблених документах і яку очолює колишній депутат Харківської обласної ради від Партії Регіонів Шаповалов. При цьому на доказ того, що спортсмен вступив у громадську організацію цього «регіонала» та платить туди гроші, він має пред’явити на змаганнях неіснуючий в країні «документ» – якесь «посвідчення/сертифікат парашутиста», яку помічник цього регіонала друкує на звичайному принтері і який, як сказано на сайті цієї громадської організації, зберігає свою силу лише на період сплати членських внесків.

Зазначу, що дві попередніх редакції цих Правил вже визнавались незаконними й скасовувались у 2009 і 2012 роках саме через те, що містили вимогу щодо обов’язкового членства спортсменів у псевдо-громадській організації «Федерація парашутного спорту». Більш того, через вимагання центральним органом виконавчої влади у сфері фізичної культури та спорту обов’язкового членства спортсменів у «федерації» харківського «регіоналу» за позовами спортсменів вже були скасовані десятки (!) наказів і положень про проведення чемпіонатів і Кубків України з цього виду спорту, а самі змагання оголошені такими, що не відбулись. Тим не менш, зараз діє третя редакція цих Правил, яка знову містить ту ж саму корупційну та прямо заборонену законом норму.

При цьому міністр молоді та спорту Жданов категорично відмовляється виконати судові рішення, припинити побори та скасувати вимогу про обов’язкове членство спортсменів у псевдо-громадській організації колишнього радника Харківського губернатора Добкіна. Неодноразові звернення й запити народних депутатів з цього приводу Жданов ігнорує, призначати службове розслідування фактів кричущої корупції відмовляється, через що Генеральна прокуратура за моєю заявою зареєструвала відносно нього кримінальне провадження за ознаками ч.2 ст. 351 КК України – невиконання законних вимог народного депутата України.

З огляду на це закликаю міністра юстиції припинити цю корупційну вакханалію та скасувати державну реєстрацію Правил спортивних змагань з парашутного спорту, оскільки Мінмолодьспорт відмовляється приводити їх у відповідність із законом, а також відмовляється розробляти нормативно-правові акти, які мають регулювати правовідносини в цій сфері – порядок проведення змагань з авіаційних видів спорту, порядок атестації суддів і тренерів з авіаційних видів спорту, порядок розгляду й вирішення скарг учасників офіційних спортивних заходів на порушення їх прав і законних інтересів тощо.

Окрім того, прошу Вас, Павле Дмитровичу, ініціювати ретельну перевірку нормотворчості Мінмолодьспорт і скасувати всі нормативно-правові акти та акти індивідуальної дії, прийняті з 2005 року до цього дня, в яких в якості умови допуску спортсменів до участі в державних спортивних заходах висувається вимога їх обов’язкового членства в тій чи інші громадській організації.

Ігор Луценко Ігор Луценко , Народний депутат
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram