Говорили – балакали

У п’ятницю 31 липня 2015 року в Харкові прем’єр-міністр України анонсував на понеділок 3 серпня розширену нараду у зв’язку з «катастрофічним станом енергетики». Ця нарада відбулася.

Фото: www.dtek.com

Висновок один: гора народила мишу. Із цього засідання хіба, що остаточно стало зрозуміло, що у нас нема стратегії розвитку галузі. Крім цього, черговий раз принижені українці – виявляється для аналізу стану нашої енергетики залучалися іноземні експерти, висновки яких подекуди сильно відрізняються від нашого Міненерго, очільник якого продемонстрував еквілібристику з цифрами. У цьому зв’язку цікаво знати скільки українців були допущені до вивчення енергетики США, Канади, ФРН, Польщі, Румунії, Болгарії іт.д.? Чи допускають до своєї енергетики («святая святих» кожної держави) поважаючі себе народи?

На жаль, розглядалися лише окремі тактичні питання, які обмежилися лише обговоренням постачання вугілля на ТЕС і ТЕЦ і забезпечення споживачів газом. При цьому абсолютно нормально сприйнято всіма те, що частину вугілля і газу планується імпортувати…. з РФ. Тобто від агресора.

Стратегічні питання, зокрема такі, як атомна енергетика, незалежна від російського і донецького вугілля теплова енергетика, незалежна газова галузь, нафтопереробна галузь тощо не розглядалися взагалі.

Виходить, що нас годуватимуть пафосними розмовами про диверсифікацію, а на ділі Україна і надалі залежатиме від РФ:

- по газу. Оскільки, зокрема, ми так і не спромоглися організувати т.зв. «великий реверс»;

- по ядерній енергетиці. Оскільки ми і надалі будемо імпортувати ядерне пальне з Росії і не запроваджувати неросійські ядерні технології, наприклад так, як в Румунії;

- по нафтопродуктах. Оскільки і надалі Україна імпортуватиме нафтопродукти із заводів, які належать РФ, або НПЗ, які отримують нафту з РФ безвідносно до того в якій країні знадиться завод. І надалі ми не почнемо будувати свій, український, нафто-хімічний комплекс.

- тощо.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram