ГоловнаБлогиБлог Андрія Волошина

Культурно-волонтерська поїздка на Луганщину

Київський меценат Олександр Юрков ініціював культурно-гуманітарну подорож українських музикантів, митців, волонтерів на Луганщину. Такі події надзвичайно важливі і з політичної, і з культурної, і з соціальної точки зору, аже ми розуміємо, що Росія як країна-агресор не полишає планів по руйнації України, мінятись можуть лише методи — від військового до гуманітарного, політичного.

Фото: Андрій Волошин

Перший концерт відбувся 14 серпня в Новопскові, де виступили заслужений артист України Анатолій Костенко, Василь Панченко, Сергій Файфура та музичні гурти “Очеретяний Кіт” та “Друже музико”. Під музику нової зірки Youtube (кліп “Бандера набрав понад 470 000 переглядів на момент написання статті) Сергія Файфури люди почали активно танцювати, а після виступу підходили щоб сфотографуватись та взяти афтограф. “Друже музико” виступали з патріотичним роком, завершуючи кожну пісню гаслом “Слава Україні!”, і хоча поки новопсковці не дуже активно відповідали “Героям Слава!”, зате активно піднімали українські прапори, брали українську символіку, аплодували патріотичним словам та пісням музикантів. Наприкінці концерту виступив французький психолог, засновник ГО “Smile for Ukraine” Ніколя Тауссель, який висловив підтримку українському народу від французів. Також ми познайомили Ніколя з місцевою громадською організацією “Центр підтримки громади” та вони домовились про подальшу співпрацю.

Ввечері “Очеретяний Кіт”, “Друже музико”, Анатолій Костенко, Василь Панченко та Ольга Банитюк, яка також виступала ведучою наших концертів, провели акустичний концерт для відпочиваючих в санаторії “Перлина”.

Перед початком концерту, поруч зі сценою ми вивісили банер благодійного фонду газети “День” та ми поставили столик з книжками, дисками, атрибутикою та скринькою допомоги армії.

Книжки були придбані Олександром Юрковим та отримані в подарунок від видавництв “Букрек”, “Саміт-книга”, київських бібліотек та окремих людей, наприклад етнографа Олексія Долі. На основі літератури книжок бібліотеки газети “День” були сформовані подарункові набори для управлінь культури, освіти, районних та обласних адміністрацій, також цю літературу та газети “День” всі бажаючі могли отримати за будь-яку пожертву для української армії. Першою поклала 20 гривень жіночка за мою книжку “Інша імперія”, далі потік людей не припинявся, книжки розходились дуже швидко. Це свідчить про інформційний голод в регіоні і про потребу в новій якісній літературі всіх напрямків.

Загальне ж враження таке, що Луганщина — проукраїнський регіон і ніяка путінська пропаганда не приживеться тут, але місцеві активісти попереджали нас про своєрідне “лицемірство” — тобто всі нам усміхаються, привітні, але можуть проголосувати на наступних виборах за “Партію регіонів” чи “Опозиційний блок” або навіть підтримати окупантів за умови агресії. Проблема в тому, що тут мало помітні зміни... дороги жахливі, економічного розвитку не помітно, при владі лишилось багато колишніх регіоналів. Потрібна зміна місцевих еліт, потрібна правильна інформаційна політика, адже чому з українських каналів тут лише “Інтер” (судячи з телебачення в пансіонаті, де ми зупинялись), потрібно активніше заповнювати інформаційний простір українським, аже до Росії від Новопскова — 30 кілометрів, і якщо не заповнити простір українським — сюди лізтиме “Русскій мір” з усіма негативними наслідками.

Також потрібні великі інвестиції та фінансова допомога, ми постійно піднімаємо цю тему на міжнародному рівні як ГО “Міжнародна ініціатива з підтримки України”.

Андрій Волошин Андрій Волошин , Письменник, політолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram