ГоловнаСвіт

Сенатор США Менендес вимагає ввести санкції проти Путіна за передбачувані виплати талібам

Менендес хоче включити положення про нові санкції в щорічний законопроєкт про витрати на оборону.

Сенатор США Менендес вимагає ввести санкції проти Путіна за передбачувані виплати талібам
сенатор Роберт Менендес
Фото: EPA/UPG

Американський сенатор-демократ від штату Нью-Джерсі, член сенатського комітету з міжнародних відносин Боб Менендес запропонував притягнути Росію до відповідальності за передбачувані виплати талібам за вбивство американських військових в Афганістані.

Про це йдеться в заяві, яку опублікувала в середу пресслужба Комітету з міжнародних відносин, передає Голос Америки.

Менендес зажадав, щоб адміністрація Трампа ввела фінансові санкції щодо російського президента Володимира Путіна, міністра оборони РФ Сергія Шойгу й інших високопоставлених російських чиновників, які, за словами сенатора, були залучені в цю операцію.

Менендес хоче включити положення про нові санкції в щорічний законопроєкт про витрати на оборону (NDAA), обговорення якого триває цього тижня в Сенаті.

Крім заморожування фінансових активів і заборони на видачу віз Володимиру Путіну, Сергію Шойгу і іншим високопоставленим російським чиновникам, сенатор також запропонував ввести банківські обмеження для російських оборонних підприємств і розширити санкції проти олігархів, які входять в оточення Путіна.

Боб Менендес став першим законодавцем, який запропонував вжити заходів у зв'язку з передбачуваними виплатами, які Росія, за даними газети New York Times, пропонувала талібам за атаки на американські та коаліційні війська в Афганістані.

Раніше це видання опублікувало розслідування, де з посиланням на джерела стверджується, що Росія таємно пропонувала винагороду прихильникам радикального руху "Талібан" за вбивство військових США. Ціни й інших умов у матеріалі не називаються.

Автори статті стверджують також, що президенту США Дональду Трампу доповіли про ці висновки розвідки ще в березні 2020 року, проте той наразі не вирішив, як слід реагувати.

МЗС РФ назвав цю статтю "фейком". "Талібан" також виступив зі спростуванням цих повідомлень. Офіційний представник руху Забіулла Муджахід заявив, що метою подібних публікацій є створення перешкод для виведення американських військ з Афганістану.

Білий дім заявив, що розвідка не доповідала Трампу про причетність РФ до вбивств військових в Афганістані.

Нагадаємо, в лютому 2020 року США і "Талібан" підписали історичну мирну угоду. Вона передбачає зняття санкцій, виведення військ США з Афганістану й обмін утримуваними особами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram