ГоловнаСвіт

Військова розвідка РФ пропонувала гроші бойовикам Талібану за вбивства американських військових, - ЗМІ

За даними розвідки США, гроші пропонував підрозділ ГРУ, пов'язаний з отруєнням Скрипалів.

Військова розвідка РФ пропонувала гроші бойовикам Талібану за вбивства американських військових, - ЗМІ
Морпехи армии США на боевой позиции во время пребывания контингента с миссией в провинции Каписа, Афганистан.
Фото: EPA/UPG

Підрозділ російської військової розвідки таємно пропонував гроші бойовикам, що пов'язані з Талібаном, за вбивство військових міжнародної коаліції в Афганістані, в тому числі з США.

Про це написало видання New York Times з посиланням на джерела. Про те, що російська розвідка пропонувала нагороду за вбивства американських військових, з посиланням на джерела повідомила також The Wall Street Journal.

За даними журналістів, до висновку про те, що Росія в 2019 році пропонувала нагороду за вбивство військових, США прийшли ще кілька місяців тому.

"Влада Штатів вважає, що бойовики отримали від Росії частину коштів, але не ясно, чи скоїли вони замовні вбивства - за 2019 рік у Афганістані вбили 20 американців", - йдеться в матеріалі NYT.

Видання з'ясувало, що розвідка США доповіла про цю ситуацію Трампу, в березні в Білому домі пройшла нарада, на якій чиновники розробили кілька варіантів відповіді на дії Росії - починаючи від дипломатичної скарги і вимоги припинити ворожі дії до нових санкцій.

Влада США поки що не вжила жодних заходів.

За даними розвідки США, гроші бойовикам Талібану пропонував підрозділ ГРУ, пов'язаний з отруєнням "Новичком" в Солсбері Сергія Скрипаля в березні 2018 року.

Це нібито відбувалося в 2019 році під час переговорів США з Талібаном зі встановлення миру. Інформацію про можливу винагороду отримали, в тому числі, під час допитів захоплених бойовиків.

МЗС РФ назвало публікацію американської газети "вкиданням". А посольство Росії в США заявило, що "необґрунтовані звинувачення" New York Times привели до "прямих погроз життю співробітників російських посольств у Вашингтоні та Лондоні".

Посольство прикріпило до посту в твіттері скріншоти, на одному з яких йдеться: "Давайте оголосимо" винагороду "за ваших дипломатів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram