ГоловнаСвіт

Трамп вирішив відкласти саміт G7 і запросити на нього ще чотири країни, зокрема РФ

Американський президент вважає "Велику сімку" "дуже застарілою групою".

Трамп вирішив відкласти саміт G7 і запросити на нього ще чотири країни, зокрема РФ
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп повідомив, що вирішив відкласти проведення саміту "Великої сімки" з червня щонайменше до вересня і планує запросити на нього ще чотири країни, зокрема РФ, передає телеканал CNN.

"Я відкладаю його, тому що я не відчуваю, що G7 належно представляє те, що відбувається у світі. Це дуже застаріла група країн", - заявив Трамп.

Він додав, що хоче запросити на саміт ще чотири країни: Росію, Австралію, Індію і Південну Корею, перетворивши його в G11.

На тлі поширення коронавірусу Трамп спочатку планував скасувати особисту зустріч лідерів G7 і провести червневий саміт у форматі відеоконференції. Це рішення в Білому домі пояснили бажанням дати можливість "кожній країні зосередити всі свої ресурси" на боротьбі з епідемією коронавірусу.

Однак 18 травня Трамп повідомив про значне зниження кількості нових випадків зараження в США і заявив про плани все ж провести зустріч "Великої сімки" у традиційному форматі у своїй резиденції в Кемп-Девіді.

Спочатку саміт був запланований на 10 червня, але пізніше стало відомо про плани США перенести захід. Як можливу дату радник Трампа Роберт О'Браян називав кінець червня.

Росію перестали запрошувати на саміти G8 після анексії Криму. У серпні 2019 року Трамп виступив за повернення Росії у "Велику сімку" і допустив участь Путіна в заході у ролі гостя.

Після заяви американського лідера палата представників конгресу США ухвалила резолюцію проти включення Росії в G7.

Зараз в об'єднання входять США, Німеччина, Великобританія, Італія, Франція, Канада і Японія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram