ГоловнаСвіт

У містах США масові протести через загибель афроамериканця переросли в заворушення

Учасники акцій палили машини і магазини, є постраждалі поліцейські.

Протести в Нью-Йорку, 29 травня 2020
Фото: EPA/UPG
Протести в Нью-Йорку, 29 травня 2020

У багатьох великих містах Сполучених Штатів почалися заворушення через смерть афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі (штат Міннесота) після жорсткого затримання поліцейськими.

Як повідомляє Associated Press, протести в Феніксі (штат Арізона), Денвері (штат Колорадо), Лас-Вегасі (штат Невада), Лос-Анджелесі (штат Каліфорнія), Атланті (штат Джорджія), Х'юстоні (штат Техас) почалися з мирних демонстрацій.

Протести в Лос-Анджелесі, 29 травня 2020
Фото: EPA/UPG
Протести в Лос-Анджелесі, 29 травня 2020

Тисячі людей несли таблички з написом "Він сказав, що не може дихати. Правосуддя для Джорджа".

В Атланті мирні протести тривали кілька годин, а потім учасники акцій почали розбивати поліцейські машини, підпалили одну з них, увірвалися до місцевої філії телеканалу CNN і ресторан. В усякому випадку, троє поліцейських отримали поранення, коли демонстранти кидали в них каміння і пляшки.

У Нью-Йорку протестувальники зібралися перед спортивною ареною "Барклайс-Центр" в районі Бруклін. В якийсь момент натовп почав наступати на поліцейські кордони, намагаючись прорвати їх, відбулися зіткнення.

Протести в Нью-Йорку, 29 травня 2020
Фото: EPA/UPG
Протести в Нью-Йорку, 29 травня 2020

Протести в Нью-Йорку, 29 травня, 2020
Фото: EPA/UPG
Протести в Нью-Йорку, 29 травня, 2020

Перед муніципалітетом Х'юстона, де виріс загиблий Флойд, зібралося кілька тисяч осіб. Там поліція затримала жінку з гвинтівкою, яку вона намагалася використовувати для провокацій натовпу.

Голос Америки пише, що в каліфорнійському місті Сан-Хосе протестувальники перекрили частину шосе, знищили кілька автомобілів і закидали поліцейських пляшками і камінням.

Протестні акції також пройшли і в столиці США Вашингтоні. На площі Лафаєт перед Білим домом зібралося безліч протестувальників. Служба безпеки адміністрації президента була змушена заблокувати доступ в його резиденцію.

Кордон поліції під Білим домом
Фото: EPA/UPG
Кордон поліції під Білим домом

Нагадаємо, Джордж Флойд помер в лікарні Міннеаполіса 25 травня після того, як під час затримання поліцейський натиснув йому коліном на горло. Правоохоронці підозрювали його в використанні фальшивих документів. Після смерті темношкірого чоловіка в Міннесоті почалися акції протесту і безлади.

Спочатку в Міннеаполісі ввели режим НС, потім мер міста встановив з вечора п'ятниці комендантську годину. Президент Дональд Трамп надіслав до штату Міннесота війська національної гвардії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram