ГоловнаСвіт

Мережко заявив про право України вийти з Мінських угод

"Санкції все одно діятимуть".

Мережко заявив про право України вийти з Мінських угод
Фото: Макс Требухов

В Україні з'явиться право вийти з Мінського процесу, якщо буде доведено, що Росія виконуватиме Мінські домовленості недобросовісно.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua заявив заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі, народний депутат від фракції "Слуга народу" Олександр Мережко.

При цьому він зазначив: якщо в такому випадку українська сторона вирішить покинути переговори односторонньо, санкції проти РФ збережуться.

"Якщо Україна дотримується своїх зобов'язань, а Росія ні, у нас з'являється право – і я тут наводжу аналогію з міжнародним договором – через недотримання й порушення домовленості контрагентом вийти з процесу. Це буде більше не юридичне, а політичне право. Однак санкції при це все одно діятимуть. Адже це не з нашої вини сталося порушення Мінських домовленостей", – сказав Мережко.

Водночас він нагадав, що російська сторона вже недобросовісно себе повела, коли провела кілька ніким не визнаних виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Представник "Слуги народу" погодився з тим, що Україні необхідно прорахувати всі ризики виходу з Мінська, проте підкреслив, що за фактом переговори завершилися ще у 2015 році.

"Мінські домовленості закінчились 31 грудня 2015 року. Те, що в нас зараз є, – це процес переговорів, своєрідний майданчик. Йдеться про спробу зберегти те, що можна зберегти, виходячи з тих зобов'язань, які були взяті сторонами в рамках "Мінська", розвинути або наповнити ці домовленості новим змістом. Я згоден із тим, що необхідно прораховувати ризики, але право виходу в нас з'являється", – сказав він.

За словами Мережка, Мінський процес "може перетворитися в довготривалу платівку", однак він акцентував, що в українська сторона поки не планує складати приблизний текст нових угод – "Мінська-3".

"Такого плану поки немає. Зараз ми зосереджені лише на сумлінному виконанні того, що зафіксовано в тексті Мінських угод, попри всі інтерпретації, на деякі положення, які ми відкидаємо", – позначив нардеп.

Представник України в ТКГ також підкреслив, що нині дуже складно закріпити так званий особливий статус Донбасу в Конституції України. Це, як заявляє Мережко, провести технічно складно.

"Тут же мова йде про статус окремих районів Донецької та Луганської області. Не всього регіону або цілих двох областей, а окремих територій. У Конституції таке дуже складно юридично закріпити", – сказав він.

Нагадаємо, 28 травня учасники переговорів у рамках ТКГ (Україна, Росія, ОБСЄ) обговорили можливість проведення місцевих виборів на території окремих районів Донецької та Луганської областей. Згідно з повідомленнями пресслужби президента України, українська сторона заявила, що вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть бути проведені лише після виконання Росією вимог безпеки, зафіксованих у Мінських домовленостях. Йдеться про виведення іноземних військ із території України та роззброєння військових формувань, отриманні Україною контролю над кордоном. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram