ГоловнаСвіт

США оголосили про вихід із Договору про відкрите небо через Росію

В адміністрації Трампа заявляють, що Штати хочуть вийти з договору, оскільки Росія його порушує.

США оголосили про вихід із Договору про відкрите небо через Росію
Фото: EPA/UPG

Адміністрація президента США Дональда Трампа повідомила іноземним партнерам про вихід із Договору про відкрите небо, що дозволяє вільні польоти неозброєних спостережних літальних апаратів в повітряному просторі країн, що підписали договір.

Про це повідомляє "Голос Америки".

В адміністрації Трампа заявляють, що США хочуть вийти з договору, оскільки Росія його порушує, а зібрані під час польотів дані можна швидше і дешевше отримати з американських або комерційних супутників. У четвер США офіційно повідомили іншим учасникам договору про своє рішення, а формальний вихід буде здійснено через пів року.

Як очікується, вихід США з договору загострить напруженість у стосунках з Москвою і викличе невдоволення у деяких європейських партнерів і членів Конгресу.

Нагадаємо, договір, учасниками якого на цю мить є 34 країни, був укладений в 1992 році з метою підвищення довіри і запобігання конфліктів. Відповідно до договору було здійснено понад 1500 польотів. Кожна країна зобов'язується зробити всю свою територію доступною для розвідувальних польотів, проте Росія обмежила доступ у деякі райони.

Про вихід з Договору Трамп заявляв ще минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram