ГоловнаСвіт

Коронавірус завдав потрійного удару по глобальному людському розвитку, - ООН

Уперше з початку відстеження індекс розвитку покаже негативні значення.

Коронавірус завдав потрійного удару по глобальному людському розвитку, - ООН
Фото: EPA/UPG

Коронавірус SARS-CoV-2 завдав потрійної шкоди глобальному людському розвитку, негативно вплинувши одночасно на охорону здоров'я, освіту та доходи людей у всьому світі.

Про це йдеться в доповіді Програми розвитку ООН (ПРООН), передає Інтерфакс-Україна.

"За останні 30 років у світі відбулося багато криз, включаючи глобальну фінансову кризу 2007-2009 років. Кожна з них сильно вдарила по людському розвитку, але загалом досягнення в області розвитку накопичувалися з року в рік. COVID-19 з його потрійним ударом - по охороні здоров'я, освіті та рівню доходів - може змінити цю тенденцію", - заявив голова програми Ахім Штайнер.

У доповіді про людський розвиток, опублікованій 20 травня, оцінюється показник, який визначається поєднанням освіти, охорони здоров'я та рівня життя людей у світі, як у багатих, так і в бідних країнах. У ній сказано, що COVID-19 - це "збільшувальне скло нерівності у світі".

Очікують, що в 2020 році темпи скорочення людського розвитку будуть набагато вищі в країнах, які розвиваються, оскільки вони гірше справляються з соціально-економічними наслідками пандемії, ніж фінансово благополучні країни.

Так, за оцінками ПРООН, коли у світі закрили школи через спалах коронавірусу, 86% дітей у країнах з низьким рівнем людського розвитку фактично не отримували освіти, тоді як у країнах з високим розвитком показник становив 20%. Багато в чому це пов'язано з відсутністю доступу до онлайн-навчання.

У ПРООН заявляють, що криза показує, наскільки необхідне "рішуче й орієнтоване на справедливість втручання", адже багато країн ще більше відстануть у розвитку, якщо не спробувати скоротити розрив між ними і більш благополучними країнами.

У зв'язку з цим в ООН виділяють кілька пріоритетних напрямів для подолання труднощів, зумовлених кризою, серед яких: захист систем і служб охорони здоров'я, посилення соціального захисту, захист робочих місць, малого і середнього бізнесу та працівників неформального сектора, сприяння миру і довіри для створення соціальної згуртованості. В ПРООН закликають міжнародне співтовариство сприяти цьому.

ООН почала відстежувати індекс глобального людського розвитку з 1990 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram