ГоловнаСвіт

Влада Німеччини відмовила у звільненні "Північного потоку-2" від правил газової директиви ЄС

Посол України Андрій Мельник назвав це великою перемогою.

Влада Німеччини відмовила у звільненні "Північного потоку-2" від правил газової директиви ЄС
Фото: allseas.com

Федеральне мережеве агентство Німеччини відмовило у звільненні "Північного потоку-2" від правил газової директиви ЄС.

"Заявку Nord Stream-2 AG на звільнення від регулювання частини "Північного потоку-2" відхилено", - йдеться в заяві агентства, яку цитує "Інтерфакс-Україна".

Посол України в Німеччині Андрій Мельник назвав це великою перемогою.

"Велика перемога в Берліні: тільки-но німецький незалежний регулятор Bundesnetzagentur прийняв остаточне рішення про відмову для проєкту "Північний потік-2" у винятку із законодавства ЄС! Навіть якщо тепер долю Nord Stream-2 буде вирішувати німецька Феміда, Україна вдячна Німеччині за солідарність!" - написав він у твіттері.

Нагадаємо, 4 квітня 2019 року Європарламент прийняв оновлену директиву, що поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, що не входять у Союз, у тому числі на "Північний потік-2". Серед головних положень директиви - розподіл компаній, що постачають газ, і компаній, його транспортують. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку-2" повинна бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

Теоретично можливість звільнення від регулювання передбачається законодавством ФРН, але поширюється тільки на газопроводи, які були добудовані до травня 2019 року. Газопровід "Північний потік -2" не добудували. У заявці оператора газопроводу наводився аргумент, що поняття "добудований" або "закінчений" не потрібно трактувати вузько, але регулятору цього здалося недостатньо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram