ГоловнаСвіт

Гендиректор СОТ вирішив достроково покинути пост

Азеведу очолює СОТ з вересня 2013 року.

Гендиректор СОТ вирішив достроково покинути пост
Фото: WTO

Генеральний директор Світової організації торгівлі (СОТ) Роберту Азеведу йде у відставку 31 серпня - на рік раніше запланованого терміну.

Про це він оголосив у четвер під час засідання представників країн-членів СОТ, що пройшло в онлайн-форматі.

"Це персональне рішення, сімейне рішення, і я переконаний, що воно відповідає інтересам СОТ", - заявив 62-річний Азеведу.

Він зазначив, що його передчасний відхід з поста глави СОТ дозволить державам-членам організації знайти йому наступника в найближчі місяці без необхідності "відволікати політичну енергію і увагу від підготовки до 12-ї міністерської конференції СОТ, яку планується провести в 2021 році".

"Ми повинні дати моєму наступнику достатньо часу для планування не тільки проведення конференції, а й того, як вона буде узгоджуватися з майбутнім організації, - йдеться в заяві Азеведу, опублікованій на сайті СОТ. - Чим раніше новий гендиректор займе свій пост, тим краще".

Азеведу займає пост генерального директора СОТ з вересня 2013 року. Його другий чотирирічний термін почався у вересні 2017 року і повинен був завершитися в кінці серпня 2021 року.

Відповідно до правил СОТ, країни-члени організації зможуть призначити нового главу в найближчі місяці. Якщо цього не станеться до 1 вересня, один з чотирьох заступників Азеведу тимчасово займе пост керівника СОТ.

Світова економіка опинилася у важкій кризі через пандемію коронавірусу, що поставило у вкрай складні умови СОТ, якій і до цього не вдавалося вирішити торговельні конфлікти за участю США, Китаю і Євросоюзу, пише The Wall Street Journal.

Американський президент Дональд Трамп назвав Світову організацію торгівлі "катастрофою". За його словами, СОТ ускладнює ділову активність для США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram