ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія скоротить видобуток нафти більше, ніж передбачено угодою ОПЕК +

Королівство вирішило підтримати ціни на паливо.

Саудівська Аравія скоротить видобуток нафти більше, ніж передбачено угодою ОПЕК +
Фото: EPA/UPG

Саудівська Аравія скоротить видобуток нафти сильніше, ніж передбачено угодою країн ОПЕК+.

Як повідомляє Bloomberg, влада королівства вирішила в червні знизити видобуток до 7,5 млн барелів на добу, хоча домовленості з іншими нафтовидобувними країнами дозволяють їй викачувати близько 8,5 млн барелів. Якщо цей намір буде виконано, видобуток нафти в Саудівській Аравії стане найнижчим за останні 18 років, з середини 2002 року.

Для порівняння: на піку видобутку на початку 2020 року Саудівська Аравія виробляла 12,3 млн тонн барелів на добу.

Саудівська Аравія пішла на понадпланове обмеження видобутку, незважаючи на проблеми з бюджетом,через які владі країни навіть довелося підвищити ПДВ з 5% до 15%. У першому кварталі витрати Саудівської Аравії перевищили доходи, а бюджетний дефіцит склав 9 млрд доларів. Центральний банк Саудівської Аравії ще в березні відзвітував про різке скорочення золотовалютних резервів до найнижчого рівня з 2011 року.

Оголошення про скорочення видобутку відбулося через кілька днів після телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і королем Салманом. Білий дім в своєму комюніке повідомив, що обидва лідери погодилися з важливістю стабільності на світових енергетичних ринках.

Раніше Трамп в спробі врятувати американську нафтову промисловість неодноразово намагався домогтися від Саудівської Аравії, Росії та інших країн ОПЕК + скорочення видобутку.

На початку квітня країни ОПЕК + погодили скорочення видобутку нафти на 9,7 млн барелів на добу. Росія і Саудівська Аравія - найбільші виробники нафти - домовилися скоротити видобуток на 2,5 млн барелів на добу в травні і червні 2020 року. Потім обмеження повинні поступово послаблюватися. Це має покласти край ціновій війні, яку країни почали за кілька тижнів перед цим. На початку березня Росія не пішла на нові обмеження з видобутку нафти, після чого Саудівська Аравія почала пропонувати своїм клієнтам нафту зі знижками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram