ГоловнаСвіт

Британські лейбористи обрали нового лідера

Кір Стармер змінив "лівака" Джеремі Корбіна.

Британські лейбористи обрали нового лідера
Фото: EPA/UPG

Новим лідером британської Лейбористської партії став колишній адвокат-правозахисник, колишній глава Королівської прокурорської служби Кір Стармер.

57-річний політик змінив на чолі партії Джеремі Корбіна, зазначає BBC. У грудні на позачергових парламентських виборах лейбористи були розгромлені Консервативною партією чолі з брекзитером Борисом Джонсоном, і Корбін вирішив піти.

Останні тижні півмільйона членів Лейбористської партії та афілійованих організацій голосували поштою. Кандидатами були Кір Стармер, Ребекка Лонг-Бейлі, яку називали "продовженням Корбіна", і Ліза Ненді.

Переможцем став лівий політик Стармер. У його програмі - підвищення податків для 5% найбагатших британців, ренаціоналізація транспорту та енергетики, скасування плати за навчання в університеті, а також "закон про запобігання нелегальним вторгненям", який заборонив би Британії брати участь у військових кампаніях без санкції ООН.

При цьому він помітно поміркованіший і стриманіший політик порівняно з Корбіном. Від нього чекають якщо не повернення від зовнішнього радикалізму корбіністов до помірного і респектабельного "нового лейборизму" епохи Тоні Блера, то принаймні кроків у цей бік.

Лейбористська партія при Стармері напевно вимагатиме збереження якомога тісніших зв'язків у процесі розлучення Британії з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram