ГоловнаСвіт

Учені припустили, що коронавірус може передаватися через дихання

SARS CoV-1 залишається у повітрі заразним протягом трьох годин.

Учені припустили, що коронавірус може передаватися через дихання
Коронавирус штамм 2019-nCoV
Фото: Global Look Press

Коронавірус SARS-CoV-2, який провокує коронавірусну хворобу Covid-19, може потрапити в повітря через дихання інфікованої людини і залишатися там після цього заразним протягом трьох годин.

Про це повідомляє німецький журнал Focus у п'ятницю, 3 квітня, передає DW.

Висновки про те, що коронавірус може передаватися через звичайне дихання, містяться також в матеріалах дослідження "Аерозоль і стійкість на поверхні вірусу SARS-CoV-2 порівняно з вірусом SARS CoV-1", опублікованому 17 березня в науковому журналі The New England Journal of Medicine.

Згідно з думкою авторів дослідження, вірус може потрапляти в повітря в "аерозольних крапельках" діаметром менш ніж п'ять мікрометрів. Ці крапельки здатні літати у повітрі до трьох годин. Весь цей час віруси, що містяться в них, залишаються заразними, йдеться в статті.

Крім того, про можливість передавання коронавірусної інфекції цим шляхом попереджає Національна академія наук США (NAS) в екстреному листі до уряду країни від 1 квітня. "Доступні на сьогодні результати досліджень говорять про те, що існує можливість передавання вірусу SARS-CoV-2 через біоаерозолі, вироблені диханням людини", - йдеться в цьому листі.

Його автори повідомляють, що недавнє дослідження, проведене медичним центром Університету Небраски, підтвердило наявність РНК вірусу в приміщенні, де надавали допомогу хворим на коронавірус. Генетичний матеріал вірусу знайшли також на одязі, який носив персонал, що обстежив хворих, хоча під час цього обстеження пацієнти не чхали і не кашляли, зазначають учені.

Водночас експерти NSA зазначають, що ступінь загрози зараження коронавірусом через дихання або під час розмови, а також поведінку біоаерозолів, що містять коронавірус, в навколишньому середовищі необхідно досліджувати окремо.

Наприкінці березня представники Всесвітньої організації охорони здоров'я заявили, що цей спосіб передачі інфекції "за певних обставин і в деяких ситуаціях, в яких виникають аерозолі, є ймовірним". Як приклад схожої ситуації експерти ВООЗ назвали інтубацію тяжко хворого пацієнта з метою забезпечення його киснем.

"Якщо спосіб передачі коронавірусу через біоаерозоль підтвердиться, робить висновок журнал Focus, виникає велика проблема: люди повинні будуть носити захисні маски на публіці, щоб запобігти зараженню лицем до лиця, але ці маски майже скрізь у дефіциті", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, за даними на ранок 3 квітня від коронавірусу у світі померли понад 53 тисячі осіб. Діагноз COVID-19 було встановлено понад мільйону людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram