ГоловнаСвіт

Північна Македонія вступила у НАТО

Країна стала 30-м учасником Альянсу.

Північна Македонія вступила у НАТО
Фото: EPA/UPG

Північна Македонія офіційно увійшла до складу НАТО і стала 30-м учасником Альянсу, повідомляється на його сайті.

Протокол про приєднання країни члени організації підписали ще 6 лютого минулого року, в грудні його ратифікували США, а потім, в лютому 2020 року, і парламент самої північної Македонії, як цього вимагала процедура вступу до Альянсу.

"Північна Македонія відтепер є членом сім'ї з 30 країн і майже одного мільярда людей. Північноатлантичний альянс ґрунтується на усвідомленні того, що всі разом ми сильніші і безпечніші, незалежно від того, з якими випробуваннями ми стикаємося", - заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Він зазначив, що країна є давнім учасником місій із гарантування безпеки, що проводяться під керівництвом Альянсу, зокрема в Косові та Афганістані.

Церемонія підняття прапора Північної Македонії відбудеться 29 березня перед штаб-квартирою НАТО в Брюсселі.

Нагадаємо, вступ Північної Македонії до Альянсу був тривалим, зокрема, через що виступила проти нього Греції. Влада країни-члена НАТО стверджувала, що топонім "Македонія" поширюється і на грецьку Егейську Македонію, що дає можливість македонцям пред'являти права на грецькі території і культурну спадщину.

У червні 2018 року прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас і його македонський колега Зоран Заєв підписали Преспанську угоду, в рамках якої країна отримала нову назву - Північна Македонія. Парламент Греції 9 лютого ратифікував протокол про її вступ до НАТО.

Північна Македонія стала 14-ю країною, яка приєдналася до НАТО після закінчення холодної війни. Більшість цих країн раніше входили в сферу впливу СРСР.

Раніше, в червні 2017 року, в Альянс була прийнята Чорногорія. Хорватія і Албанія вступили у НАТО ще в 2009 році.

У 2004 році НАТО одним махом прийняла до свого складу Болгарію, Естонію, Латвію, Литву, Румунію, Словаччину і Словенію. У 1999 році Чехія, Польща та Угорщина стали першими державами колишнього Східного блоку, що вступили до Північноатлантичного альянсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram