ГоловнаСвіт

Росія заявила про відновлення поставок нафти в Білорусь

Рішення було прийнято на раніше озвучених білоруською стороною умовах.

Росія заявила про відновлення поставок нафти в Білорусь
Фото: EPA/UPG

Росія заявила про відновлення поставок нафти в Білорусь на тих умовах, які спочатку пропонувалися білоруській стороні, тобто з премією $5 за тонну.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на представника компанії.

"Компанія підтверджує, що рішення про відновлення поставок до Білорусі прийнято саме на тих умовах, які ми спочатку пропонували білоруській стороні, тобто з премією $ 5 за тонну", - сказав представник російської компанії.

Білорусь з кінця 2019 року веде безрезультатні переговори з великими російськими нафтовими компаніями про умови поставки нафти на білоруські НПЗ. Поки поставки нафти з РФ обмежені вузьким колом малих компаній і знизилися за підсумками січня-лютого на 76% до 719 тис. тонн.

У цій ситуації Білорусь почала альтернативний імпорт нафти - через порт Клайпеди залізницею на новополоцький "Нафтан" і через порт Одеси на Мозирський НПЗ нафтопроводами Одеса-Броди/Броди-Мозир. У березні поставки танкерної нафти для Білорусі складуть 570 тис. тонн.

Нагадаємо, в листопаді 2019 року Білорусь імпортувала пробну партію казахстанської нафти в обсязі 107,2 тис. тонн. Нафта з Казахстану коштувала $330,22 за тонну або приблизно $44 за барель, свідчать дані Белстату.

Наприкінці грудня 2019 Росії і Білорусі не вдалося домовитися про постачання нафти на 2020 рік. Президент Білорусі Олександр Лукашенко провів телефонні розмови з російським колегою Володимиром Путіним, після чого доручив керівникам нафтохімічного комплексу знайти альтернативу російській нафті.

12 березня український морський торговельний порт "Південний" прийняв першу партію азербайджанської нафти для транспортування в Білорусь, а 16 березня - другу.

Білорусь планує імпортувати через Україну 30% нафти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram