ГоловнаСвіт

Дипломат посольства врятувала українку під час евакуації з Польщі

Зараз здоров'ю жінки нічого не загрожує.

Дипломат посольства врятувала українку під час евакуації з Польщі
Фото: EPA/UPG

Керівник консульського відділу - перший секретар з консульських питань посольства України в Польщі Світлана Криса надала невідкладну допомогу українці з аутоімунним захворюванням. Після того, як компанія SkyUp Airlines на добу перенесла екстрений рейс з Варшави до Києва, жінка опинилася без достатньої кількості медикаментів, життєво необхідних під час її захворювання - міастенії гравіс.

"Під час захворювання фіксується патологічна слабкість і значна стомлюваність. Якщо людина не приймає необхідних ліків кожні чотири години, у неї може виникнути асфіксія, яка своєю чергою призведе до летального результату", - повідомила в ексклюзивному коментарі LB.ua дипломат.

За словами Світлани Криси, в українки не було достатньої кількості таблеток, які б допомогли їй протриматися понад добу - до і після відправки рейсу. Водночас співробітнику українського посольства довелося екстрено шукати медикаменти. Виявилося, що в аптеках Варшави на час надзвичайних заходів потрібного препарату практично не було.

"Ми зідзвонилися з лікарнею і я пояснила всю складність того, що відбувається, що у жінки залишилися всього дві таблетки. Вони підтвердили, що діагноз складний, що все може закінчитися летальним результатом. Я під'їхала до лікарні, мені виписали рецепт. Однак практично неможливо було знайти ліки. У Польщі затвердили епідеміологічну загрозу: аптеки працюють по годинах. На Варшаву залишалося всього чотири цілодобових аптеки. У трьох з них ліків не було. На щастя, в останній зі списку ми все ж знайшли коробочку з препаратом", - сказала Світлана Криса.

Зараз здоров'ю жінки нічого не загрожує. LB.ua зв'язався з мамою Українки. У коментарі нам вона подякувала консульству за те, що надали своєчасну допомогу дочці: "Моя дочка страждає на захворювання з 12 років. Вона - інвалід. Ми з нею вже навіть кому пережили. Їхала з Києва і не прорахувала необхідну дозу. Вчора у неї залишалося препарату на вісім годин життя. Я ціную всі зусилля українських дипломатів, які змогли в чужій країні серед ночі дістати медикаменти. Це неймовірно. Я вчора плакала, у мене тремтіли руки. До землі, до небес вклоняюся, я їм вдячна"

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив LB.ua, що тримає ситуацію під контролем. Він подякував співробітникам посольства України в Польщі і окремо висловив подяку першому секретарю з консульських питань за своєчасно надану допомогу українці.

"Коронавірус - це тест на людяність. Кожне життя важливе, і я налаштовую систему МЗС, кожного дипломата на те, що якою б нестандартною не була ситуація - необхідно допомагати людям і рятувати їх", - сказав LB.ua Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, 21 березня компанія SkyUp Airlines з невідомих посольству України в Польщі причин відклала на добу екстрений рейс з Варшави до Києва. На польській території залишилося 215 українців. Планується, що авіакомпанія здійснить рейс сьогодні, 22 березня, орієнтовно о 20:25.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram