ГоловнаСвіт

На екстреному засіданні Радбезу ООН Росію закликали припинити військову операцію в Сирії

Обстріл 27 лютого назвали "одним з найважчих моментів" сирійської війни.

На екстреному засіданні Радбезу ООН Росію закликали припинити військову операцію в Сирії
Фото: пресс-служба президента

На екстреному засіданні Радбезу ООН у п'ятницю Росію закликали негайно припинити військову операцію в Сирії. З такою заявою виступила постпред США при ООН Келлі Крафт, а також представники кількох європейських країн, передає Deutsche Welle.

"Ми закликаємо Російську Федерацію негайно припинити вильоти своїх бойових літаків, ми також закликаємо сирійські сили і Росію, яка їх підтримує, відійти до ліній припинення вогню, вперше встановлених у 2018 році", - сказала Крафт.

Американський постпред також висловила думку, що "астанинський формат" врегулювання, запущений в 2017 році з ініціативи РФ, Туреччини та Ірану, "повністю зруйнований". Постпред США виключила можливість повернення до нього.

Крім того, Німеччина, Франція, Бельгія та Естонія виступили зі спільним документом, в якому від Москви і Дамаска вимагається "негайно припинити вогонь" і забезпечити "безперешкодний гуманітарний доступ" у постраждалі регіони країни.

Представник РФ Василь Небензя, виступаючи в Радбезі ООН, заявив, що російські військово-космічні сили не надавали підтримку сирійській армії в тій зоні, де були вбиті турецькі військовослужбовці.

Постпред Туреччини при ООН Ферідун Сінірліоглу оскаржив слова Небензі, заявивши, що "дані з радарів" зафіксували прольоти ВПС Сирії і ВКС РФ над зазначеним районом під час авіаудару.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш своєю чергою назвав обстріл на північному заході Сирії "одним з найважчих моментів" війни, що розтягнулася на дев'ять років, і закликав учасників конфлікту до встановлення режиму тиші.

Нагадаємо, 27 лютого в сирійській провінції Ідліб у результаті авіаудару сил режиму Башара Асада, підтримуваного Росією, загинули понад 30 турецьких військовослужбовців, десятки отримали поранення.

Туреччина стверджує, що Росія була заздалегідь повідомлена про місця дислокації турецьких військових в Ідлібі, проте по них однаково було завдано авіаудару.

Міноборони Росії заявило, що російська сторона не причетна до авіаударів, а сирійська армія обстріляла військових, які "опинилися в бойових порядках загонів терористів".

У ніч на 28 лютого турецькі військові завдали з землі та повітря ударів по позиціях урядових сил у Сирії і заявили про знищення понад 50 сирійських солдатів в Ідлібі.

На тлі повідомлень про втрати турецької армії президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів екстрену нараду з питань безпеки. Також Туреччина скликала екстрене засідання Ради НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram