ГоловнаСвіт

Посол США в НАТО: Туреччина скоро зрозуміє, що таке Росія

Кейт Хатчинсон не виключає, що атака на турецьких військових може призвести до застосування П'ятої статті Статуту Альянсу.

Посол США в НАТО: Туреччина скоро зрозуміє, що таке Росія
Кэй Бэйли Хатчисон
Фото: EPA/UPG

Посол США в НАТО Кейт Бейлі Хатчинсон сподівається, що влада Туреччини незабаром зрозуміє, що таке Росія і хто насправді є надійним партнером Анкари.

Про це вона заявила, коментуючи загибель десятків турецьких солдатів у Сирії, передає "Голос Америки".

Хатчинсон зазначила, що "якщо це (атака, - ред.) сталося, то я просто сподіваюся, що президент Ердоган... побачить, хто є... надійним партнером, а хто - ні".

Також вона додала, що придбання Туреччиною російських систем протиракетної оборони С-400 зіпсувало відносини між Анкарою і Вашингтоном.

"Ми намагалися всіма можливими способами пояснити нашому союзнику, що... посеред його держави  не може розташуватися російська система протиракетної оборони", - заявила Хатчинсон.

"Президент Ердоган побачить, що ми є їхнім колишнім і майбутнім союзником і що вони повинні позбутися С-400. Вони побачать, що таке представляє Росія. Вони тепер бачать, що вони роблять. І якщо вони атакують турецьких солдатів, то це має переважити все, що відбувається між Туреччиною і Росією", - додала посол Хатчинсон.

Дипломат не виключила ймовірності застосування П'ятої статті Статуту НАТО, яка передбачає колективну оборону країн-членів організації.

"Звичайно, нічого не виключено. Це нова подія. Це велика подія. І ми є учасником альянсу з Туреччиною. Не з Росією, а з Туреччиною. Ми хочемо, щоб Туреччина зрозуміла, що ми є її союзником... І якщо росіяни напали на турецьких солдатів - я не знаю обставин.., я щойно дізналася про це, тож я не можу сказати нічого більше, але це дійсно серйозно", - зазначила Хатчинсон.

Офіційна представниця НАТО Оана Лунгеску також випустила заяву, в якій сказано, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг обговорив ситуацію з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу.

"Столтенберг засудив килимові бомбардування, які сирійський режим проводить за підтримки Росії в провінції Ідліб, і закликав їх зупинити наступ, поважати міжнародне законодавство і підтримати зусилля ООН у мирному вирішенні", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Столтенберг заявив, що НАТО більше не допустить повторення "кримського сценарію". Він підкреслив: якщо якийсь член НАТО зазнає нападу, відповість увесь Альянс.

Раніше президент Туреччини Ердоган заявив, що не відмовиться від членства в НАТО. Він підкреслив, що Туреччина залишається вірним союзником Альянсу, незважаючи на закупівлі зброї в РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram