ГоловнаСвіт

Конституційний суд Німеччини дозволив евтаназію

Смерть за власним бажанням належить до особистих прав людини.

Конституційний суд Німеччини дозволив евтаназію
Фото: Deutsche Welle

Сьогодні, 26 лютого, Федеральний конституційний суд Німеччини виніс рішення, що право на смерть за власним бажанням належить до особистих прав людини. Заборона евтаназії порушує права тяжко хворих людей. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Судді вирішили, що право на смерть за власним бажанням належить до особистих прав людини. Воно також включає свободу вчинити самогубство або вдатися до допомоги третьої сторони для добровільного відходу з життя.

Однак судовий вердикт не означає, що законодавцям заборонено регулювати діяльність організацій, які сприяють евтаназії.

У листопаді 2015 року німецький Бундестаг оголосив незаконними організації, які сприяють евтаназії на комерційних засадах.

У той самий час поняття "комерційне" охоплювало не тільки "матеріальну зацікавленість" у здійсненні евтаназії, а й безплатне сприяння відходу з життя невиліковно хворих людей.

Це рішення стало об'єктом жорсткої критики з боку тяжко хворих, декотрих лікарів і профільних організацій. Тож сьогоднішнє рішення суду підтримало їхню позицію.

Нагадаємо, 2018 року Верховний суд Великобританії дозволив відключати від апаратів життєзабезпечення без рішення суду пацієнтів, які перебувають у постійному вегетативному стані.

У жовтні 2019 року у Ватикані представники іудаїзму, християнства та ісламу підписали спільну декларацію проти евтаназії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram