ГоловнаСвіт

Учені знайшли тварину, здатну обходитися без кисню

Унікальну здатність розвинув поширений паразит лососевих риб - Henneguya salminicola.

Учені знайшли тварину, здатну обходитися без кисню
Фото: sciencealert.com

Учені виявили першу тварину, здатну обходитися без кисню - унікальну здатність розвинув поширений паразит лососевих риб - медузоподібний Henneguya salminicola, який втратив усі гени, що відповідають за кисневе дихання.

Про це повідомляє Science Alert.

Цей вид належить до класу Myxozoa - родичів медуз і коралів, які пристосувалися до паразитичного способу життя і надзвичайно спростилися.

Усередині тіла господаря Henneguya salminicola часто стикається з браком кисню. Однак як саме він виживає в таких умовах, досі залишалося незрозуміло. Щоб з'ясувати це, дослідники ретельно досліджували геном паразита.

Радше за все, незвичайна особливість цього виду пов'язана з його способом життя. Замість того, щоб витрачати енергію на підтримку власних мітохондрій, паразит краде молекули АТФ у господаря. Це вкладається в еволюційну тенденцію до спрощення, характерну для більшості паразитичних організмів.

Автори сподіваються, що відкриття допоможе рибним фермам розробити нові стратегії боротьби з неприємним паразитом. Окрім того, воно розширює наші уявлення про те, яким може бути багатоклітинне життя. Якщо раніше вважали, що без кисню можуть обходитися лише одноклітинні еукаріоти, то тепер стало зрозуміло, що це можливо і для більш складних організмів.

Близько 10 років тому було висунуто припущення, що обходитися без кисню можуть інші тварини - кілька видів морських черевоподібних істот з класу Loricifera. На відміну від Myxozoa, вони ведуть вільний спосіб життя, а від кисневого дихання відмовилися, оскільки живуть у безкисневому середовищі в ґрунті на дні Середземного моря. Однак з таким трактуванням згодні не всі вчені.

Нагадаємо, кисень з'явився в атмосфері Землі на 700 млн років раніше, ніж раніше вважали вчені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram