ГоловнаСвіт

Розслідування Bellingcat: один з отруйників бізнесмена в Болгарії є членом місії Росії в СОТ

Співробітник ГРУ Єгор Гордієнко був нагороджений квартирою і активно відвідував Крим на початку окупації.

Журналісти Bellingcat, Tamedia і російського The Insider оприлюднили спільне розслідування про співробітника ГРУ Георгія Горшкова, звинуваченого в отруєнні бізнесмена Еміліяна Гебрева, його сина і колеги в Болгарії. Справжнє ім'я грушника - Єгор Гордієнко, і раніше він працював під дипломатичним прикриттям у представництві РФ у Світовій організації торгівлі в Женеві, пише The Insider.

Народився в Болграді Одеської області 1979 року у сім'ї військового. У 80-х його сім'я переїхала в Москву.

Фото: prb.bg

"Судячи з того, що він опинився серед трьох осіб, яких болгарська влада нещодавно оголосила в розшук, Гордієнко був одним із ключових учасників цієї операції", - додали розслідувачі.

За їхніми даними, вперше "Горшков" відвідав Болгарію 11 лютого 2015 року разом з іншими співробітниками ГРУ - Денисом Сергєєвим ("Сергієм Федотовим") і Сергієм Лютенком ("Сергієм Павловим"). Обидва вони також у міжнародному розшуку у справі про отруєння.

Через 9 днів грушники повернулися в Москву. На думку болгарських правоохоронців, ця поїздка була підготовчою. Уже 24 квітня "Горшков" знову прибув у Болгарію, в Бургас, звідки приїхав у Софію і зупинився в Hill Hotel. Там він попросив номер, вікна якого виходять у двір, де видно виїзд на підземну парковку. Саме цим паркінгом користувався Гебрев і співробітники його компанії. Того ж дня до "Горшкова" приєдналися Сергєєв і Павлов.

Фото: prb.bg

Фото: prb.bg

"28 квітня о 13:57 за місцевим часом якась людина (на думку слідства - Денис Сергєєв) потрапляє в зону видимості камери на тій самій парковці в безглуздому крислатому капелюсі і в рукавичках. Слідчі вважають, що саме в цей момент він наніс спреєм нервово-паралітичну отруту ("Новачок" або близьку за складом речовину) на ручку дверей автомобіля Гебрева", - йдеться в розслідуванні.

У Гебрева різко погіршився стан - він впав у кому, у нього відмовили нирки. Зі схожими, але більш легкими симптомами, того самого вечора госпіталізували його сина і одного з топменеджерів компанії. Тим часом трійця громадян РФ покинула Болгарію.

Усі троє потерпілих вижили, але вже через місяць, у травні, "Федотов" знову вилетів у Болгарію. З Бургаса він виїхав на орендованому авто, в якому відключив GPS. 28 травня туди ж прибув і "Горшков", і того ж дня Гебреву знову стало погано, його ушпиталили. Увечері того самого дня "Горшков" і Сергєєв вилітають до Сербії, звідти - в Росію. З тих пір Гордієнко під час виїзду за кордон використовував своє справжнє прізвище.

За даними розслідувачів, ще до отруєння в Болгарії, в березні і квітні 2014 року, Гордієнка помітили в Криму. У липні 2014 року держава видала йому квартиру в тому самому будинку, що й Олександру Мишкіну-"Петрову" (причому одночасно з ним) - одному з отруйників сім'ї Скрипалів у Британії.

"З огляду на те, що Мишкін і Чепіга стали "героями Росії" за участь в українській операції і саме у зв'язку з цим отримали квартири 2014 року, можна з високою часткою ймовірності припустити, що і Гордієнко теж "герой". А отже, особисто зустрічався з Володимиром Путіним ("героїв Росії", за традицією, нагороджує особисто президент)", - припустили розслідувачі.

Уже після "болгарської операції" Гордієнко 2016 року відвідував Крим, а 2017 року з дипломатичним паспортом прилетів до Женеви у статусі третього секретаря, акредитованого як член російської місії при Світової організації торгівлі.

"Кейт Роквелл, офіційний представник СОТ, підтвердив Tamedia, що Єгор Гордієнко був акредитований у СОТ як член російської делегації і мав працювати до кінця 2020 року, але покинув місію вже 2018 року. Що саме Гордієнко робив у СОТ, Роквеллу невідомо", - йдеться в розслідуванні.

25 грудня 2018 Гордієнко вилетів до Москви і більше Росію не покидав. Уранці наступного дня він був у штаб-квартирі ГРУ, де пробув увесь день.

За період перебування в Женеві він активно розмовляв з Мишкіним, Сергєєвим і Чепігою - грушниками, які потім отруять Скрипалів.

"Статус дипломата дозволяв Гордієнкові перетинати кордон без огляду багажу, а це означає, що він міг бути саме тією людиною, яка доправила "Новачок" із Росії", - підкреслили розслідувачі.

Нагадаємо, в січні прокуратура Болгарії підтвердила, що в день отруєння болгарського підприємця Еміліяна Гебрева біля його офісу зауважили співробітників ГРУ.

21 лютого прокуратура Болгарії оприлюднила імена трьох росіян, обвинувачених в отруєнні Гебрева і ще двох людей. У них були паспорти на імена Сергія Федотова, Сергія Павлова і Георгія Горшкова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram