ГоловнаСвіт

​Генсек НАТО: нові російські ракети "можуть досягти європейських міст" і їх "легко заховати"

Столтенберг не бачить необхідності у створенні нових захисних структур за межами Альянсу.

​Генсек НАТО: нові російські ракети "можуть досягти європейських міст" і їх "легко заховати"
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс бачить загрозу з боку новітніх російських озброєнь.

Про це розповів в інтерв'ю журналу Der Spiegel, передає Deutsche Welle.

"Нові російські ракети дуже небезпечні", - зазначив Столтенберг. За його словами, вони "мобільні, їх легко сховати", і вони "можуть досягти європейських міст" протягом дуже короткого часу після запуску.

Генсек впевнений, що ці характеристики не тільки знижують поріг застосування ядерної зброї, але також збільшують ризик можливого непорозуміння.

Раніше Столтенберг вже попереджав, що країни Альянсу почали вкладати кошти в розроблення систем оборони проти новітніх російських ракет, включаючи ракетний комплекс з крилатою ракетою великої дальності наземного базування 9М729 (за класифікацією НАТО - SSC-8) і гіперзвуковий ракетний комплекс "Авангард".

Водночас він попередив, що НАТО не відповідатиме на російську високотехнологічну зброю розміщенням в Європі нових ракет з ядерним зарядом.

"У нас вже є ядерний захист в Європі - його забезпечує НАТО", - пояснив Столтенберг. Він додав, що не бачить необхідності у створенні нових структур за межами Альянсу. "Важливо, щоб НАТО як багатонаціональна організація займалася питаннями ядерного стримування. Ядерна зброя - це серйозна проблема", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше президент Франції Еммануель Макрон закликав європейців "не бути глядачами" у новій гонці озброєнь. Президент повідомив, що має намір запропонувати європейським партнерам участь у військових навчаннях французьких збройних сил, пов'язаних з відбиттям ядерної загрози. Водночас, за його словами, Париж не має наміру ділити з іншими країнами свій ядерний арсенал.

Раніше президент США Дональд Трам заявив, що Росія хоче укласти договір про контроль над озброєнням і ядерною зброєю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram