ГоловнаСвіт

Від Ірану зажадали негайно виплатити компенсації сім'ям загиблих під час катастрофи літака МАУ

Вимоги передали главі іранського МЗС під час конференції в Мюнхені.

Від Ірану зажадали негайно виплатити компенсації сім'ям загиблих під час катастрофи літака МАУ
Фото: EPA/UPG

Влада Канади, Афганістану, Великобританії, Швеції та України вимагають від Ірану негайної виплати компенсацій рідним загиблих пасажирів українського літака, помилково збитого в небі над Тегераном. Про це в суботу заявив журналістам у Мюнхені глава канадського МЗС Франсуа-Філіп Шампань, передає телеканал CBC.

"Ми наполягаємо на тому, щоб Іран терміново виплатив компенсації сім'ям загиблих відповідно до міжнародних стандартів", - сказав Шампань.

За словами міністра, розмір компенсації повинен бути єдиний для всіх, кому вони належаться, а процес виплат повинен початися "якомога швидше".

"Ми будемо судити Іран за його діями, а не з його заяв", - підкреслив міністр.

Шампань повідомив, що на полях 56-ї Мюнхенської конференції з безпеки глави МЗС вказаних країн зустрілися з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом і передали йому ці вимоги.

Раніше Канада, Афганістан, Великобританія, Швеція і Україна створили спеціальну групу, яка буде оперативно доводити до родичів загиблих всю інформацію про перебіг розслідування причин катастрофи і займатися наданням необхідної їм допомоги.

Повідомлялося, що канадські юристи подали позов проти Ірану від імені жертв катастрофи збитого українського літака над Тегераном, вимагаючи 1,5 мільярда канадських доларів компенсації (1,1 мільярда доларів США).

Президент Володимир Зеленський раніше повідомив, що Іран запропонував виплатити по 80 тис. доларів родичам 11 українців, які загинули в авіакатастрофі, але він не погодився. Україна виплатила родичам загиблих по 200 тисяч гривень, тобто близько 8 тис. доларів.

Нагадаємо, літак Boeing 737 компанії "Міжнародні авіалінії України" 8 січня зазнав аварії через кілька хвилин після вильоту з аеропорту Тегерана. Загинули 176 осіб: громадяни Афганістану, Німеччини, Ірану, Канади та України, Великобританії та Швеції.

Тільки через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram