ГоловнаСвіт

Макрон визнав, що Захід слабшає, і закликав розробити нову політику щодо Росії

Президент Франції вважає, що Європі необхідно модернізуватися.

Макрон визнав, що Захід слабшає, і закликав розробити нову політику щодо Росії
Президент Франции Эммануэль Макрон
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон під час виступу на 56-й Мюнхенській конференції з питань безпеки заявив, що Захід слабшає, і закликав розробити нову політику щодо Росії.

"Захід слабшає. Ще кілька років тому ми думали, що наші цінності будуть переважати, що ми в технологічному, військовому сенсі будемо лідирувати. Однак якщо ми подивимося, як змінилася ситуація за останні 10-15 років, ми побачимо, що стався підйом Китаю (це викликає цілу низку питань), регіональні держави, які розташовані недалеко від нас, не поділяють наших цінностей", - сказав Макрон.

Французький лідер висловив думку, що Європа потребує нової стратегії.

“А можна при цьому взяти ресурси Африки і їх вагоме значення. Протягом наступних 15-20 років наше населення буде скорочуватися, а в Африці стрімко зростати. Або давайте візьмемо американську політику, яка змінилася кілька років тому. США поступово усуваються від європейських справ. І все це ми повинні мати на увазі. Моя думка така: нам потрібна європейська стратегія, яка дозволила б нам посилити наші стратегічні і політичні позиції", - вважає Макрон.

"Через 10 років, як мені видається, ми повинні забезпечити суверенітет Європи в економічній, політичній сфері, у сфері міграційної та продовольчої політики, екології та кліматичних змін. А також у стосунках з сусідами - з Росією і Африкою. Я уявляю собі Європу, яка має у світі авторитет і має там велику вагу. Це Європа, яка себе модернізувала і переглянула свої правила", - заявив президент Франції.

Водночас Макрон наголосив на важливості партнерства зі Сполученими Штатами.

"Є дуже важливий момент: для Європи важливо захищати наші спільні цінності разом зі США. Однак ми не завжди прагнемо до того самого, що і Сполучені Штати, адже нам потрібен певний ступінь свободи: у нас різна географія, інше уявлення про соціальну справедливість, є культурні особливості. І все це Європа повинна захищати.

Наприклад, середземноморська політика - це європейська, а не трансатлантична політика. Політика щодо Росії - не тільки трансатлантична, а й європейська політика. Тому я очікую, що через 10 років Європа зможе зміцнити основи свого суверенітету за основними напрямами", - сказав Макрон.

Нагадаємо, у Мюнхенській конференції з питань безпеки бере участь президент України Володимир Зеленський. Він виступить на окремій сесії, присвяченій Україні, а також проведе низку міжнародних зустрічей. Зокрема, сьогодні відбулася зустріч Зеленського з главою МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram