ГоловнаСвіт

Сирія визнала геноцид вірмен у Туреччині на початку ХХ століття

Резолюцію ухвалено на тлі ескалації конфлікту з Туреччиною.

Сирія визнала геноцид вірмен у Туреччині на початку ХХ століття
Фото: SANA

Парламент Сирії визнав геноцидом масові вбивства вірмен в Османській імперії в 1915-1917 роках.

Про це інформує сирійське агентство SANA.

"На своїй сесії народні збори засудили і визнали геноцид, вчинений проти вірменського народу Османською державою на початку ХХ століття, а також засудили будь-яку спробу заперечувати цей злочин або спотворити історичну правду про нього", - йдеться в повідомленні.

Сирійські депутати охарактеризували геноцид як "один з найжорстокіших злочинів проти людства".

Парламент Сирії визнав, що вірмени, сирійці, ассирійці та інші народи стали жертвами етнічних і систематичних злочинів і геноциду з боку Османської імперії, а також засудив спроби заперечувати геноцид вірмен на початку ХХ століття або спотворити історичну правду про злочин.

Резолюцію було ухвалено на тлі погіршення відносин з Туреччиною, а також зіткнень з турецькими військовими на північному заході Сирії.

Нагадаємо, 9 жовтня Туреччина почала військову операцію на території Сирії проти сил самооборони сирійських курдів (YPG), які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього, 7 жовтня, США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

16 жовтня Ердоган, виступаючи в парламенті, заявив, що наступальна операція завершиться тільки в тому випадку, "якщо курдські "терористи" складуть зброю і покинуть прикордонну територію".

Світова спільнота різко критикує дії Туреччини в Сирії і закликає припинити операцію. В Євросоюзі і США угруповання YPG також визнано терористичним, але очолюване ним об'єднання "Демократичні сили Сирії" (SDF) є важливим союзником Вашингтона в боротьбі з бойовиками "Ісламської держави".

За даними ООН, через турецьку операцію в Сирії 130 тис. людей стали біженцями.

12 грудня 2019 року американські сенатори одноголосно ухвалили резолюцію, яка засуджує вбивство близько 1,5 мільйона вірмен в 1915-1923 роках. Конгрес США тривалий час зволікав з визнанням різанини вірмен геноцидом через побоювання погіршення відносин із союзником з НАТО. Однак останнім часом на ситуацію, крім військової операції Анкари в Сирії, вплинуло також рішення Туреччини купити Російські ЗРК С-400 всупереч позиції США.

Туреччина не визнає термін "геноцид", який використовується для характеристики подій початку минулого століття в Османській імперії. Згідно з офіційною позицією Анкари, жертви під час переміщення вірмен були ненавмисними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram