ГоловнаСвіт

Путін і Лукашенко домовилися про постачання нафти в Білорусь

Президент РФ пообіцяв зняти обмеження щодо допуску до транзитної труби "Транснафти".

Путін і Лукашенко домовилися про постачання нафти в Білорусь
Фото: belrynok.by

Президенти Володимир Путін і Олександр Лукашенко домовилися про постачання нафти у Білорусь у 2020 році. Про це заявив перший віцепрем'єр Білорусі Дмитро Крутой, передає БЕЛТА.

Переговори президентів відбулися в Сочі 7 лютого.

"Білорусі не потрібно жодних спеціальних ексклюзивних умов. Ми хочемо купувати нафту за світовими котируваннями, і не гірше", - сказав Крутой, зазначивши, що це було головною вимогою президента Лукашенка.

За словами білоруського віцепрем'єра, Путін пообіцяв сприяти тому, щоб російські компанії продавали нафту в Білорусь саме на таких умовах, а міністр енергетики Росії Олександр Новак на цю тему поговорить з представниками "Роснафти", Лукойла, "Татнафти" та інших компаній.

Також Крутой повідомив, що за підсумками переговорів Путін пообіцяв зняти обмеження щодо допуску до транзитної труби "Транснафти".

Нагадаємо, раніше сторони не змогли домовитися про постачання нафти на 2020 рік. 31 грудня Лукашенко провів телефонні розмови з Путіним, після чого доручив керівникам нафтохімічного комплексу знайти альтернативу російській нафті.

Лукашенко також заявив, що країна планує 30% нафти закуповувати через Україну. У лютому США заявили, що готові забезпечити Білорусь нафтою замість Росії.

У 2019 році російська нафта поставлялася в Білорусь зі знижкою приблизно 20% до ринкової ціни сорту Urals. За даними білоруського статистичного агентства Белстат, в січні-листопаді 2019 року Білорусь ввезла російської нафти на $5,93 млрд за середньою ціною трохи більш ніж $50 за барель. За той самий період середня вартість Urals, за даними Мінфіну Росії, становила $63,5 за барель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram