ГоловнаСвіт

Туреччина перекинула велику кількість військової техніки в сирійський Ідліб

Турецька військова операція в Сирії триває вже чотири місяці.

Туреччина перекинула велику кількість військової техніки в сирійський Ідліб
Фото: EPA/UPG

Турецька армія значно посилила свою присутність у сирійській провінції Ідліб. За останню добу щонайменше 430 одиниць турецької бойової техніки були передислоковані в цей регіон на півночі Сирії. Про це в суботу, 8 лютого, повідомила Сирійська наглядова рада з прав людини (SOHR), пише DW.

Раніше того самого дня повідомлялося, що армія Сирії захопила стратегічно важливе місто Серакіб в Ідлібі. Сирійський державний телеканал показав кадри, на яких видно порожні вулиці Серакіба, зруйнованого після багатотижневих бомбардувань за підтримки ВКС Росії.

За даними SOHR, сирійська армія захопила і всю ділянку траси М5 в Ідлібі, що зв'язує столицю країни Дамаск з другим за величиною містом Сирії Алеппо. Тепер для відновлення контролю над усією автомагістраллю бійцям президента Башара Асада залишилося взяти під контроль лише 30-кілометрову ділянку М5 в сусідній провінції Алеппо.

Нагадаємо, 9 жовтня Туреччина почала військову операцію на території Сирії проти сил самооборони сирійських курдів (YPG), які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього, 7 жовтня, США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

16 жовтня Ердоган, виступаючи в парламенті, заявив, що наступальна операція завершиться тільки в тому випадку, "якщо курдські "терористи" складуть зброю і покинуть прикордонну територію".

Світова спільнота різко критикує дії Туреччини в Сирії і закликає припинити операцію. В Євросоюзі і США угруповання YPG також визнано терористичним, але очолюване нею об'єднання "Демократичні сили Сирії" (SDF) є важливим союзником Вашингтона в боротьбі з бойовиками "Ісламської держави".

За даними ООН, через турецьку операцію в Сирії 130 тис. людей стали біженцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram