ГоловнаСвіт

Канада зажадала від Ірану понад мільярд доларів компенсації від імені жертв збитого літака МАУ

Як відповідачі у позові згадується верховний лідер Ірану і "Корпус вартових ісламської революції".

Канада зажадала від Ірану понад мільярд доларів компенсації від імені жертв збитого літака МАУ
Фото: EPA/UPG

Канадські юристи подали позов проти Ірану від імені жертв катастрофи збитого українського літака над Тегераном, вимагаючи 1,5 мільярда канадських доларів компенсації (1,1 мільярда доларів США). Про це повідомляє Reuters.

Як відповідачі у позові згадуються Іран, його верховний лідер і "Корпус вартових ісламської революції".

Головний позивач у справі є анонімним, він згадується під ім'ям Джона Доу і є найближчим родичем однієї з жертв катастрофи. У позовній заяві наголошується, що особистість позивача потрібно захистити через побоювання за безпеку його сім'ї в Ірані.

У позові стверджується, що збивання літака було "навмисним і свідомим актом тероризму".

Видання пише, що позов був поданий 24 січня в Торонто, але незрозуміло, чи був він вручений відповідачам в Ірані.

Один з керівників групи адвокатів Іона Арнольд відзначив виданню, що канадський уряд має забезпечити таке повідомлення, і він вже отримав підтвердження, що воно перебуває «в дорозі».

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який повинен був виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадян Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великобританії.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Президент Володимир Зеленський раніше повідомив, що Іран запропонував виплатити по 80 тис. доларів родичам 11 українців, які загинули в авіакатастрофі, але він не погодився. Україна виплатила родичам загиблих по 200 тисяч гривень, тобто близько 8 тис. доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram