ГоловнаСвіт

Європарламент остаточно схвалив Brexit

Вихід Великобританії з ЄС заплановано на 31 січня 2020 року.

Європарламент остаточно схвалив Brexit
Фото: belta.by

Депутати Європейського парламенту в середу, 29 січня, ратифікували раніше прийняту угоду про вихід Великобританії з ЄС.

За це рішення проголосував 621 парламентарій, 49 висловилися проти, а 13 утрималися, повідомляє пресслужба Європарламенту.

Для ратифікації була необхідна проста більшість голосів.

Так євродепутати поклали край 47-річному членству Великобританії в ЄС. Також 73 євродепутати від цієї країни виходять зі складу Європарламенту, який нині налічує 751 парламентарія. Голова Європарламенту Давид Сассолі подякував їм за співпрацю.

Британські депутати ще зможуть узяти участь у засіданні парламенту 30 січня, проте потім вони повинні покинути свої офіси, передає агентство AP.

Наступним і останнім кроком щодо угоди з боку ЄС стане схвалення Ради ЄС, яке очікується 30 січня.

Після голосування в Європарламенті за ратифікацію угоди голова ЄП Давид Сассолі поставив під документом свій підпис, що відкриває можливість Раді ЄС прийняти своє рішення.

Завершення Brexit до 31 січня було передвиборною обіцянкою чинного прем'єра країни Бориса Джонсона. На дострокових парламентських виборах, що відбулися в грудні минулого року, його Консервативна партія впевнено перемогла, отримавши абсолютну більшість.

24 січня президент Європейської ради Шарль Мішель і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підписали угоду про вихід Великобританії з Євросоюзу. Того ж дня свій підпис під угодою про Brexit поставив і Борис Джонсон.

Brexit заплановано на 31 січня 2020 року. Після цього почнеться перехідний період, розрахований на 11 місяців. До 31 грудня 2020 року Великобританія і ЄС повинні підписати торгову угоду, щоб запобігти жорсткому виходу Лондона з митного союзу і єдиного європейського ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram