ГоловнаСвіт

Наама Іссахар, в обмін на яку Ізраїль погодився передати Росії Олександрівське подвір'я, попросила Путіна про помилування

26-річна ізраїльтянка в РФ отримала 7,5 року в'язниці за контрабанду наркотиків.

Наама Іссахар, в обмін на яку Ізраїль погодився передати Росії Олександрівське подвір'я, попросила Путіна про помилування
Наама Иссахар
Фото: lechaim.ru

Ізраїльтянка Наама Іссахар, яку в Росії засуджено до ув'язнення у справі про зберігання та контрабанду наркотиків, попросила президента Володимира Путіна про помилування.

Адвокати Іссахар передали Бі-бі-сі заяву, у якій повідомили, що в неділю "обговорили з Наамою Іссахар заяву прессекретаря Президента РФ Д. Пєскова про те, що для її помилування потрібне її особисте звернення до президента".

У результаті Наама подала клопотання письмово "в установленому порядку через адміністрацію слідчого ізолятора, у якому вона перебуває".

Повідомляється, що Путін зустрівся з матір'ю Іссахар 23 січня - під час візиту до Ізраїлю. Після зустрічі президент РФ заявив, що пообіцяв Яффі Іссахар, що з її дочкою "все буде добре".

26-річну Іссахар затримали у квітні 2019 року в транзитній зоні аеропорту Шереметьєво, де вона робила пересадку на рейсі з Делі в Тель-Авів. У багажі у дівчини виявили близько 10 грамів гашишу. У Росії її визнали винною в зберіганні та контрабанді наркотиків і засудили до 7,5 року ув'язнення.

Доля Наами Іссахар стала одним з найважливіших питань у відносинах між Росією та Ізраїлем. Путін неодноразово говорив про це з ізраїльським прем'єр-міністром Беньяміном Нетаньягу. Адвокати ізраїльтянки говорили, що про її помилування просили також президент Ізраїлю і мама засудженої.

Ізраїльські журналісти припускали, що Росія була готова обміняти Іссахар на хакера Олексія Буркова, який був затриманий у грудні 2015 року в аеропорту Тель-Авіва за запитом США. Але в листопаді 2019 року Ізраїль передав Буркова американцям.

Цього тижня ізраїльські журналісти повідомили, що питання, пов'язані з помилуванням Іссахар, узгоджено. Ізраїль погодився передати Росії Олександрівське подвір'я в Єрусалимі. Ізраїльське міністерство юстиції кілька років розглядало відповідний запит Москви.

Олександрівське подвір'я - єдиний російський об'єкт, що розташований у межах єрусалимського Старого міста і в декількох десятках метрів від місця розп'яття, поховання та воскресіння Ісуса Христа. Земля, на якій нині розташоване обійстя, була придбана Росією у 19 столітті імператором Олександром Третім.

Останнім часом святиня контролювалася зарубіжної структурою, що іменує себе історичним Імператорським православним палестинським товариством (ІППТ) та позиціонує себе як правонаступницю дореволюційного ІППТ. 2015 року прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв віддав розпорядження юридично оформити всі права Росії на Олександрівське подвір'я, а також церкву святого Олександра Невського в Єрусалимі.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram