ГоловнаСвіт

Путін запропонував "п'ятірці" ООН новий Потсдам

"П'ять держав несуть особливу відповідальність за збереження цивілізації".

Путін запропонував "п'ятірці" ООН новий Потсдам
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін виступив з ідеєю проведення зустрічі лідерів країн, які є постійними членами Ради Безпеки ООН, для вирішення проблем миру.

Про це він сказав під час виступу на Всесвітньому форумі пам'яті жертв Голокосту в Єрусалимі.

"П'ять держав несуть особливу відповідальність за збереження цивілізації. Ми обговорювали з деякими колегами, і, наскільки я розумію, побачили позитивну реакцію: провести зустріч глав держав - постійних членів Ради Безпеки ООН: Росії, Китаю, США, Франції і Великобританії. У будь-якій країні, у будь-якій точці світу, де це буде зручно колегам. Росія готова до такої серйозної розмови. Ми маємо намір, не відкладаючи, направити відповідне послання лідерам п'ятірки", - заявив Путін.

"Перед нами багато завдань, одне з них ми зовсім нещодавно обговорювали у Берліні з ініціативи канцлера ФРН Анґели Меркель. Це Лівія. І нам потрібно у Радбезі ООН повернутися до цього питання і прийняти відповідну резолюцію. Але багато й інших проблем. Проведення такої зустрічі саме у цьому, 2020 році, вважаю важливим і символічним. Саміт держав, які внесли головний внесок у розгром агресора [нацистської Німеччини], у створення системи післявоєнного світоустрою, зіграв би величезну роль у пошуку колективних відповідей на сучасні виклики і загрози", - сказав російський президент.

Нагадаємо, що повоєнний світоустрій було закріплено угодами на самітах лідерів антигітлерівської коаліції в Ялті і Потсдамі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram