ГоловнаСвіт

У Давосі зірвали шпигунську операцію, нібито націлену проти ворога Путіна

Швейцарські спецслужби зірвали російську операцію затримання ініціатора "закону Магнітського".

У Давосі зірвали шпигунську операцію, нібито націлену проти ворога Путіна
Уильям Браудер
Фото: kasparov.ru

Швейцарські спецслужби зірвали російську операцію затримання засновника британського фонду Hermitage Capital, британського бізнесмена Вільяма Браудера.

Про це повідомив він у своєму Twitter.

"Швейцарські служби безпеки завадили російській шпигунській операції в Давосі, можливо, націленій на мене", - написав Браудер.

Швейцарське видання Tagesanzeiger пізніше повідомило, що правоохоронці затримали двох можливих російських шпигунів, які представилися сантехніками. Під час затримання росіяни показали свої дипломатичні паспорти.

В інтерв'ю Reuters Браудер розповів, що "сантехніки" з дипломатичними паспортами вже покинули Швейцарію.

Нагадаємо, Браудер є одним з ініціаторів прийняття в США "закону Магнітського", названого в пам'ять про померлого в СІЗО юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського, який розкрив схему великих розкрадань з російського бюджету.

Документ передбачає візові та економічні санкції щодо росіян, причетних, на думку Вашингтона, до порушень прав людини.

У Росії Браудер уже двічі був засуджений заочно. 11 липня 2013 року Тверський суд Москви визнав його винним в ухиленні від сплати податків на суму 522 млн рублів і засудив до дев'яти років позбавлення волі. 29 грудня 2017 року Тверський суд Москви заочно засудив його до дев'яти років ув'язнення, визнавши винним у несплаті податків більш ніж на 3 млрд рублів і в навмисному банкрутстві.

У грудні 2018 року Росія висунула Браудеру ще одне обвинувачення - за ч. 1 ст. 210 КК РФ ("Створення злочинної спільноти").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram