ГоловнаСвіт

Білорусь знайшла заміну російській нафті

Нафту буде закуплено в Норвегії.

Білорусь знайшла заміну російській нафті
Фото: politring.com/

Білоруська нафтова компанія (БНК) купила партію норвезької нафти Johan Sverdrup з постачанням у литовський порт Клайпеда 22 січня.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на концерн "Білнафтохім".

Нафту доправлять залізничним транспортом на Новополоцький НПЗ, уточнив представник концерну. Обсяг партії становить 80 тис. тонн.

За оцінкою джерела в порту, постачання нафти з Клайпеди в напрямку Новополоцького НПЗ обійдеться Білорусі значно дорожче від імпорту нафтопроводами - перевалка і транспортування до заводу залізницею будуть коштувати понад $20 за тонну.

"Очікуємо цього постачання, а там далі будемо продовжувати переговори", - сказав агентству представник "Білнафтохіму" у відповідь на питання про плани.

Продавцем міг виступити французький Total, вважають джерела агентства. Total не коментує своєї торговельної діяльності.

Постачання Johan Sverdrup на ринок почалися восени 2019 року після запуску однойменного родовища на шельфі Норвегії. Сорт є конкурентом Urals на ринку Європи, оскільки має дуже близькі якісні характеристики.

У листопаді 2019 року Білорусь імпортувала пробні 107,2 тис. тонн казахстанської нафти. Нафта з Казахстану обійшлася по $330,22 за тонну, або приблизно $44 за барель, свідчать дані Білстату.

Наприкінці грудня 2019-го Росії і Білорусі не вдалося домовитися про постачання нафти на 2020 рік. Президент Білорусі Олександр Лукашенко провів телефонні розмови з російським колегою Володимиром Путіним, після чого доручив керівникам нафтохімічного комплексу знайти альтернативу російській нафті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram