ГоловнаСвіт

Трамп розкрив нові подробиці вбивства Сулеймані

Президент США щохвилини стежив за операцією, перебуваючи в Ситуативній кімнаті Білого Дому.

Трамп розкрив нові подробиці вбивства Сулеймані
Фото: EPA/UPG

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп розкрив нові подробиці вбивства іранського генерала Кассема Сулеймані. Про це повідомляє CNN.

Під час вечері для спонсорів Республіканської партії він заявив, що Сулеймані "говорив погані речі" про США, і саме це призвело до вирішення американського президента віддати наказ його вбити.

При цьому Трамп не говорив про "неминучу загрозу", яка привела до його рішення вбити Сулеймані. Замість цього він описав убитого іранського генерала як "відомого терориста", який перебував в списку Сполучених Штатів.

"Він говорив погані речі про нашу країну, нібито ми збираємося їх атакувати, збираємося вбити ваших людей. Я сказав: "Послухайте, скільки ще цієї нісенітниці ми повинні вислухати, вірно?", - наводить слова Трампа з аудіозапису The Washington Post, відзначаючи, що спонсори відреагували на це висловлювання аплодисментами.

Крім того, президент США назвав Сулеймані "батьком придорожньої бомби" і поклав на нього відповідальність "за кожного прекрасного юнака чи дівчину без рук або ніг, яких ви бачите на вулиці".

Також Трамп розповів, що щохвилини стежив за операцією, перебуваючи в Ситуативній кімнаті Білого Дому. На вечері Трамп описував, як йому доповідали, скільки хвилин і секунд залишалося до загибелі іракського генерала.

"[Сулеймані залишилося] жити дві хвилини і 11 секунд, сер. Вони в машині, вони в броньованому автомобілі. Сер, їм залишилося жити приблизно одну хвилину, сер. 30 секунд. Десять, дев'ять, вісім ..." І раптом, бум", - переказував Трамп доповідь американських військових. 

Американський президент детально описав спостереження за тим, як Сулеймані прибув до міжнародного аеропорту Багдада, де його зустрів командувач іракських шиїтів Абу Махді аль-Мухандіс.

За словами Трампа, санкціонований ним удар дозволив взяти "два за ціною одного".

Крім того, президент Сполучених Штатів повідомив, що під час операції говорив з військовими чиновниками, які спостерігали за ударом з "камер, які містяться в небі".

Нагадаємо, 3 січня в Багдаді в результаті ракетного повітряного удару загинули 8 осіб, серед яких генерал і керівник одного зі спецпідрозділів Корпусу Вартових Ісламської Революції (КВІР) Касем Сулеймні. Розпорядження про ліквідацію дав президент США Дональд Трамп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram